x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine spune că nu-ţi poţi alege vecinii? Infractorii din Suedia, cunoscuţi prin simpla accesare a unui site

Cine spune că nu-ţi poţi alege vecinii? Infractorii din Suedia, cunoscuţi prin simpla accesare a unui site

de Agerpres    |    30 Ian 2014   •   11:02
Cine spune că nu-ţi poţi alege vecinii? Infractorii din Suedia, cunoscuţi prin simpla accesare a unui site

Vecinul meu a comis o infracţiune? De acum, suedezii pot afla acest lucru printr-o simplă căutare pe site-ul lexbase.se, lansat la 27 ianuarie, anunţă Svenska Dagbladet. Este suficient să tastezi numele unei persoane sau al unei străzi ca să apară, marcate cu puncte roşii, numele infractorilor care au constituit obiectul unor condamnări, conform Courrier International.

Acest site se bazează pe extrem de generoasa legislaţie suedeză privind libertatea de expresie şi transparenţa informaţiilor. Site-ul este puternic criticat, în special de asociaţia naţională a avocaţilor, care subliniază că legile privind transparenţa informaţiilor sunt destinate protejării cetăţenilor împotriva oricărui abuz din partea statului şi nu pentru a le permite unora de a face bani pe seama persoanelor care au comis infracţiuni şi şi-au ispăşit pedeapsa.

Este luat în calcul riscul ca aceşti foşti autori de crime să fie persecutaţi sau ameninţaţi? La această întrebare, purtătorul de cuvânt al site-ului, avocatul Pontus Ljunggren, răspunde: "Verdictele tribunalelor sunt publicate de multă vreme fără a se constata astfel de reacţii. Site-ul nu va schimba nimic".

În Suedia, orice condamnare poate fi adusă la cunoştinţa opiniei publice, însă pentru a intra în posesia unei asemenea informaţii este necesar să faci o cerere către organismul care a publicat informaţia.

×
Subiecte în articol: vecini condamnari infracţiuni suedia