x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cinism maxim: Ziarul Hamas spune că soldatul israelian Gilad Shalit luat ostatic, sărbătoreşte Ramadanul

Cinism maxim: Ziarul Hamas spune că soldatul israelian Gilad Shalit luat ostatic, sărbătoreşte Ramadanul

de Marina Constantinoiu    |    05 Aug 2011   •   10:55

Soldatul franco-israelian Gilad Shalit, rapit de miscarea Hamas in zona de delimitare a Fasiei Gaza de Israel in iunie 2006, tine si el postul de Ramadan, impreuna cu musulmanii! Cel putin asta ne anunta versiunea electronica a ziarului miscarii Hamas (la putere in Gaza), Al-Risalah, citata de Ria Novosti.

Dincolo de imensul cinism al explicatiei date de publicatia cu pricina, ar putea exista si o veste buna in toata povestea: Gilad traieste.

"Un proverb popular spune ca acela care a frecventat un popor timp de 40 de zile devine membru al comunitatii. Se pare ca asta i s-a intamplat in Fasia Gaza caporalului Gild Shalit. Acesta este de parere ca Guvernul israelian l-a abandonat. El a renuntat la traditiile evreiesti, in semn de recunostinta pentru bunele conditii in care a fost tinut, si a decis sa respecte traditiile musulmane', explica autorul articolului, intr-o mostra de cinism demna de Cartea Recordurilor. Reamintim ca Gilad Shalit a fost rapit, iar despre el nu se stie sigur nici macar daca mai este in viata. In plus, Crucea Rosie Internationala, care a solicitat autoritatilor Hamas de mai multe ori sa ii faciliteze accesul la ostatic, a fost refuzata de fiecare data, desi practicile internationale indreptateau organizatia sa vefice conditiile in care este tinut ostaticul. Israelul a incercat de mai multe ori, pe diverse cai, sa obtina eliberarea lui Gilad, dar in zadar. Inclusiv Franta s-a implicat in diversele negocieri, Gilad avand si cetatenie franceza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat, la 1 iulie, ca este gata sa elibereze o mie de detinuti palestinieni, pentru a obtine in schimb eliberarea lui Shalit, dar a exclus punerea in libertate a "liderilor terorii'. "Israelul nu va plati orice pret pentru a obtine eliberarea soldatului sau, a avertizat el intr-un mesaj televizat adresat natiunii, insistand asupra a doua principii: teroristii nu trebuie sa revina in Cisiordania si nici un lider al teroristilor nu va iesi din inchisoare'. Ria Novosti reaminteste ca Gilad Shalit a fost capturat la 25 iunie 2006, iar organizatia Hamas cere in schimbul eliberarii sale sute de detinuti palestinieni din inchisorile israeliene. Statul israelian conditioneaza, la randul sau, ridicarea blocadei impuse Fasiei Gaza, de eliberarea lui Shalit.

Publicatia Hamas mai precizeaza si ca Gilad ar fi depresiv si si-ar fi pierdut orice speranta ca va fi eliberat vreodata.

×