x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Circa 800 de britanici au raportat false intoxicaţii alimentare în Baleare pentru a obţine despăgubiri

Circa 800 de britanici au raportat false intoxicaţii alimentare în Baleare pentru a obţine despăgubiri

21 Oct 2017   •   17:20
Circa 800 de britanici au raportat false intoxicaţii alimentare în Baleare pentru a obţine despăgubiri

Poliţia spaniolă a anunţat vineri că a identificat circa 800 de turişti britanici suspectaţi că au depus plângeri pentru false intoxicaţii alimentare în insulele Balerare pentru a obţine despăgubiri substanţiale din partea hotelurilor, relatează AFP. 

Poliţia a mai anunţat într-un comunicat că a descoperit 77 de cabinete de avocatură care "au pus la cale o organizaţie care vizează depunerea de plângeri mincinoase care au provocat un prejudiciu economic important sectorului turistic din Baleare şi din Spania". 

Insulele Baleare - Ibiza, Mallorca şi Menorca - s-au confruntat din ianuarie 2016 cu o explozie de plângeri care vizau hoteluri ce ofereau sejururi "all inclusive" şi care reclamau intoxicaţii alimentare, în creştere cu 700%, mai precizează poliţia. 

Prejudiciul este estimat la 4,5 milioane de euro, a precizat poliţia, care a menţionat că fenomenul afectează şi insulele Canare şi regiunea Benidorm, de pe coasta mediteraneană, foarte preţuită de britanici. 

Potrivit hotelurilor, anumiţi avocaţi specializaţi vin chiar în interiorul lor oferindu-şi serviciile gratuit, în speranţa că vor obţine un comision dacă clientul obţine o despăgubire. 

Pe insula Tenerife, din arhipelagul Canare, ar fi circulat chiar o ambulanţă pe care scria "clinică de plângeri". 

Potrivit specialiştilor în turism din Spania, această creştere a numărului de plângeri este legat de un vid juridic în Marea Britanie, unde legea de protecţie a consumatorilor nu le cere clienţilor lezaţi să producă un certificat medical. 

Acestora le este suficient în anumite cazuri să prezinte o factură de achiziţie de medicamente pentru a obţine o rambursare, potrivit poliţiei spaniole. 

Problema este de o amploare atât de mare că ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a ironizat sănătatea digestivă a britanicilor, deveniţi "printre cei mai fragili" din acest punct de vedere. 

De ani de zile, britanicii sunt în topul străinilor care aleg Spania pentru a-şi petrece vacanţele. În 2016 ei au fost în jur de 17,8 milioane, într-o ţară de circa 46 de milioane de locuitori.AGERPRES

×