x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciudăţeniile cazului Berezovski. De la “moarte inexplicabilă”, la “avea o legătură în jurul gâtului”

Ciudăţeniile cazului Berezovski. De la “moarte inexplicabilă”, la “avea o legătură în jurul gâtului”

29 Mar 2013   •   14:37
Ciudăţeniile cazului Berezovski. De la “moarte inexplicabilă”, la “avea o legătură în jurul gâtului”

Miliardarul rus Boris Berezovski a fost găsit mort pe podeaua sălii de baie din reşedinţa sa de la Ascot (sudul Angliei), având în jurul gâtului o legătură din acelaşi material atârnat de bara duşului deasupra lui, a confirmat poliţia britanică, preluată de agenţiile internaţionale de presă.

Ipoteza sinuciderii capătă din ce în ce mai mult teren, zic sursele citate. Uitând, probabil, detaliile primelor momente de după anunţul privind moartea oligarhului rus autoexilat la Londra. Acele momente de neuitat, când anchetatorii şi presa nu mai conteneau în a scrie despre “moartea inexplicabilă” a lui Berezovski.

Două zile a durat cu “inexplicabilul”. Apoi a venit un mic detaliu, de la bodyguardul care l-ar fi găsit mort pe şefu’. Cică lângă decedat se afla o eşarfă. Dar anchetatorii au continuat să spună că nu există semne de violenţă pe corp şi nici semnele implicării unei terţe persoane în această moarte – nu-i aşa? – inexplicabilă.

Ei bine, acum, după efectuarea autopsiei care a stabilit că moartea a fost provocată prin spânzurare, anchetatorii vorbesc şi despre ceva legat în jurul gâtului. O fi fost aţă pescărească şi s-a văzut mai greu...

Nu au existat semnele unei lupte, dar implicarea unei a treia părţi "nu poate fi eliminată complet atât timp cât rezultatele testelor nu sunt cunoscute deocamdată", ne spune inspectorul Mark Bisell.

Iar agenţiile de presă străine adaugă că achetatorii nu au precizat felul legăturii - frânghie sau alt material - găsite în jurul gâtului oligarhului de 67 de ani.  Autopsia nu a relevat "nicio urmă de luptă violentă" care să fi precedat decesul, iar poliţia a indicat până acum că nu deţine nicio dovadă care să acrediteze ipoteza unui omor.

Potrivit poliţiei, Berezovski a fost văzut pentru ultima oară în viaţă vineri, la ora 21:05 GMT. Trupul său fără suflare a fost găsit de un angajat sâmbătă, la ora 15:20, la reşedinţa luxoasă de la Ascot, 40 km vest de Londra. O echipă de experţi sosită la faţa locului nu a depistat nicio urmă de substanţe suspecte în locuinţa miliardarului, dar aceste teste vor continua pe proprietate timp de mai multe zile.
Unii apropiaţi ai lui Boris Berezovski au vorbit despre starea sa de depresivă, în timp ce alţii au exclus varianta sinuciderii. Potrivit unor prieteni, miliardarul era deprimat după ce pierduse un proces de 35 milioane de lire (54 milioane de dolari) împotriva fostului partener de afaceri Roman Abramovici.

În iulie 2011, divorţul de Galina Beşarova îl costase peste 100 milioane de lire, potrivit estimărilor presei. Căsătorit de două ori şi despărţit recent de partenera sa Elena Gorbunova, Bors Berezovski avea şase copii.

Ancheta privind circumstanţele decesului lui Berezovski, uzuală în cazurile de deces survenit prin violenţă sau în mod inexplicabil, a fost deschisă joi printr-o scurtă audiere şi apoi amânată sine die.
Potrivit autorităţilor, Boris Berezovski îşi schimbase în 2003 numele în Platon Elenin, sub care va fi identificat în ancheta în curs.

Boris Berezovski, eminenţă cenuşie a ex-preşedintelui rus Boris Elţîn şi fost apropiat al lui Vladimir Putin, devenit opozant al acestuia, trăia din 2003 într-un exil autoimpus la Londra.
Mai mulţi ruşi bogaţi au murit subit în Marea Britanie în ultimii ani, cel mai notoriu caz fiind al prietenului lui Berezovski Aleksandr Litvinenko, decedat în 2006 în urma ingerării unei cantităţi de poloniu radioactiv. Londra a acuzat de moartea fostului ofiţer KGB, refugiat în Marea Britanie, doi cetăţeni ruşi având legături cu Kremlinul.

Şi în cazul lui Berezovski au apărut speculaţii privind o posibilă mână criminală. Ruşii o văd britanică, alţii o văd rusească. Cert e că până acum, ciudate sunt doar constatările anchetatorilor. Sau ordinea în care fac ei cunoscute detaliile acestei morţi calificate iniţial drept “inexplicabile”. Dacă nici legătura strânsă în jurul gâtului nu te mai duce cu gândul la sinucidere, atunci la ce? A, poate la moarte accidentală, în urma unui exerciţiu de asfixiere erotică. Li s-a întâmplat şi altora, unul dintre cazurile celebre relativ recente fiind al actorului David Carradine, care a încetat din viaţă la vârsta de 72 de ani, în urma asfixierii erotice. A fost găsit într-o cameră de hotel la Bangkok, cu un şnur legat de gât şi de aparatul genital.
 

×