x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clanurile implicate in lupta pentru putere in China

Clanurile implicate in lupta pentru putere in China

de IncomeMagazine    |    08 Noi 2012   •   10:49
Clanurile implicate in lupta pentru putere in China
Sursa foto: HONG KONG GOVERNMENT / HANDOUT/EPA
La Beijing s-au deschis in aceasta dimineata lucrarile celui de-al 18 Congres al Partidului comunist, care va desemna noua conducere a Chinei, a doua economie mondiala, dupa Statele Unite.

Pana in ultima zi a Congresului, liderii chinezi se vor lupta pentru putere – nu atat de deschis ca in Statele Unite, dar mult mai dur. Poate si acesta este unul dintre motivele pentru care, actualul forum poate fi considerat cel mai invaluit in mister si mai stresant din ultimii ani. Data desfasurarii Congresului, la care participa aproape 2.300 de delegati chemati sa aleaga noua conducere a statului pentru urmatorii 10 ani, nu a fost anuntata pana la inceputul lunii octombrie, desi, de regula, ea este cunoscuta cu cateva luni inainte de eveniment.

Principalii protagonisti ai acestei confruntari sunt gruparile create in jurul fostului secretar general al Partidului comunist, Jiang Zemin si al succesorului acestuia, Hu Jintao. Primul se sprijina pe „clanul de la Shanghai” – descendentii din comitetul orasenesc de partid, pe care i-a condus la mijlocul anilor 1980. Printre aliatii acestora figureaza numerosi „printi” – urmasii conducatorilor chinezi din anii trecuti si care vor sa preia puterea in mainile lor. In jurul lui Hu Jintao s-au adunat fostii membri ai komsomolului chinez, pe care i-a condus la inceputul anilor 1980.

Aceasta confruntare ascunsa intre Jiang Zemin si Hu Jintao nu a inceput recent. Predandu-i puterea lui Hu Jintao in 2002, Jiang Zemin a incercat sa-l inconjoare cu oamenii lui de incredere . Cinci ani mai tarziu insa, la Congresul al XVII-lea, Hu a reusit sa scape de o parte dintre acestia, scotandu-i la pensie. Numerosi figuranti ai clanului de la Shanghai au ajuns, e asemenea, victimele luptei anticoruptie.

Citeste despre cine se ascunde in spatele acestor clanuri

Citeste si
Cine va conduce una din cele mai mari puteri ale lumii. "S-a stabilit deja ORDINEA"
Noua racheta balistica rusa, mai infricosatoare decat Satana
Iran a construit o drona cu tehnologie unica

SUA au creat cea mai distrugătoare armă din istoria omenirii

×