x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clienții băncilor catalane asigurați că depozitele lor sunt în siguranță

Clienții băncilor catalane asigurați că depozitele lor sunt în siguranță

04 Oct 2017   •   12:44
Clienții băncilor catalane asigurați că depozitele lor sunt în siguranță

Ministrul spaniol al Economiei şi principalele bănci din Catalonia i-au asigurat, miercuri, pe clienţii băncilor că depozitele lor sunt în siguranţă fată de criza din regiune, informează Reuters. 

"Băncile catalane sunt bănci spaniole, iar băncile din Europa sunt solide. Clienţii lor nu au de ce să se teamă", a declarat ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, după protestele de masă care au avut loc în urma referendumului pentru independenţă. 

Comentariile ministrului spaniol al Economiei vin după ce Caixabank, cel mai mare grup bancar din Catalonia, a cerut angajaţilor să comunice, preventiv, clienţilor că banca este decisă să le protejeze interesele. Într-un mesaj trimis marţi seară angajaţilor Caixabank, şi care a fost consultat de Reuters, acestora li se cere să comunice clienţilor "că singurul obiectiv al băncii este protejarea, tot timpul, a intereselor clienţilor, acţionarilor şi angajaţilor, precum şi garantarea integrităţii depozitelor". 

Banco Sabadell, a cincea mare bancă din Spania cu operaţiuni importante în Catalonia, a încercat la rândul său să calmeze îngrijorările. "Sabadell are mecanisme şi va lua măsurile necesare pentru a putea continua să opereze în mod normal în zona euro, garantând interesele acţionarilor, clienţilor şi anchetaţilor, indiferent de scenariu", a afirmat preşedintele Banco Sabadell, Josep Oliu. 

Acţiunile ambelor bănci au scăzut în ultimele zile după turbulenţele provocate de referendumul care a avut loc duminică. Zeci de mii de catalani au demonstrat pe străzile din Barcelona împotriva acţiunii forţelor de ordine, care au încercat să întrerupă votul de duminică. 

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a afirmat, într-un interviu difuzat miercuri, că guvernul său se pregăteşte să declare independenţa acestei regiuni a Spaniei probabil "la sfârşitul săptămânii".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: referendum Catalonia independenţa