x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CLIPUL CLIPURILOR - Echipa lui Obama a difuzat un mesaj fără cusur

CLIPUL CLIPURILOR - Echipa lui Obama a difuzat un mesaj fără cusur

de Mihaela Biliovschi    |    31 Oct 2008   •   00:00
CLIPUL CLIPURILOR - Echipa lui Obama a difuzat un mesaj fără cusur

Barack Obama s-a adresat naţiunii în fapt de seară, simultan pe şapte dintre cele mai importante canale TV din America, cu un clip electoral care a costat între 3,5 şi 5 milioane de dolari, după estimările experţilor.



Documentarul a fost repede catalogat de experţii CNN drept "spectaculos", "fără greşeală", "bijuterie din punct de vedere tehnic", "30 de minute în care Obama arată perfect, cu o excelentă selecţie de povestioare" etc. "Fucking well done!", a exclamat la CNN un comentator. În timpul difuzării clipului electoral, Obama a ales să fie prezent în mijlocul unui număr imens de alegători într-un orăşel cu nume mai mult decât simbolic: Sunrise (Răsărit), Florida.

PREZENTAREA
A început la ora 20:00 fix. Barack Obama, în costum şi cravată roş-purpurie, cu muzică de chitară tip "middle America" pe fundal, foarte lin. Nu plictisitor. CNN a fost singura televiziune care a refuzat să difuzeze clipul democraţilor. Cele 30 de minute au fost împărţite pe probleme: pensii, sănătate, educaţie, locuri de muncă, taxe, energie, securitate naţională, social. Au fost prezentate povestitoare cu familii reale, alese din fiecare stat care contează în alegerea viitorului preşedinte al Americii. Între povestiri, Obama apare "close-up" de la brâu în sus, într-un birou cu spatele către fereastră-lumină. El povesteşte despre el, despre familie. Ca să nu plictisească, pe alocuri apare câte un prieten sau politician sau rudă, inclusiv soţia lui, care vorbesc pe rând despre omul Obama.

DESTĂINUIRI

"L-am văzut pe tatăl meu o singură dată în viaţă, când aveam 10 ani", spune Obama într-o abordare "face-to-face" cu telespectatorul. A povestit cum mama sa a trebuit să muncească zi şi noapte, cum îl trezea pe copilul Barack la ora 4:00 dimineaţa ca să facă temele împreună. "Mi-a fost greu, imaginaţi-vă, ce copil e bucuros să se trezească la ora 4:00 dimineaţa ca să facă temele. Şi ea îmi răspundea: Nici eu nu sunt la picnic aici, băiete." Barack a vorbit mai mult despre mama sa, care a murit de cancer foarte tânără: "A fost un şoc. Nu a trăit să-şi vadă nepoţii şi asta mi-a frânt inima. A fost singură în drumul ei. Dar am realizat în acelaşi timp că viaţa e scurtă şi că trebuie să trăim clipa", a mai spus el.

PROMISIUNI
În discursul său către naţiune, Barack Obama a declarat că va duce la bun sfârşit lupta cu Al-Qaeda şi talibanii din Afganistan. Dar în acelaşi timp nu va uita nici o clipă că va trebui să aibă grijă de tinerii soldaţi care se sacrifică pentru ţară. "Voi fi onest, deschis, voi asculta şi voi deschide uşile Guvernului", a adăugat candidatul democrat spre finalul discursului.

în mare, clipul comercial electoral transmis a conturat "povestea Americii", aşa cum o vede Barack Obama. "Avem nevoie de acest tip la răscrucea de drumuri în care ne aflăm", spune un apropiat. Analiştii politici au spus chiar că Barack Obama a sunat, pe alocuri, a conservator, vorbind despre valorile familiale, lucru ce va "puncta" în statele sensibile.

RECIDIVĂ
Strategia clipului electoral a mai fost aplicată în trecut tot de democraţi. În 1992, echipa de campanie a realizat un clip asemănător, însă de data aceasta Bill Clinton a fost actorul principal. A vorbit despre provenienţa lui, dintr-un orăşel mic numit "Hope" (Speranţă) din Arkansas, despre mama sa chinuindu-se cu două slujbe ca să facă bani pentru educaţia copilului, au fost date chiar imagini despre Bill Clinton elev întâlnindu-se cu unul dintre preşedinţii Statelor Unite etc. Clinton a avut un succes nebun după difuzarea înregistrării şi, cum e bine ştiut, şi-a mutat adresa la Casa Albă pentru următorii opt ani.

TANDEM BILL-OBAMA

Fostul preşedinte Bill Clinton s-a alăturat lui Barack Obama la trei ore după difuzarea clipului, la ora 23:00, în prezenţa unei adunări imense în Orlando, Florida. Cei doi au vorbit mulţimii, evident ameţite de importanţa momentului. "Voi votaţi pentru mine săptămâna viitoare şi eu vă voi susţine pentru următorii patru ani", şi-a încheiat Barack Obama adresa în cele 30 minute ale clipului electoral. Un meci de baseball din World Series a fost anulat pentru evenimentul din seara de miercuri. Ambele echipe care s-au văzut eclipsate de agenda electorală a democratului provin din state cu putere decizională în alegerea viitorului preşedinte: Tampa Bay Rays – Florida şi Philadelphia Phillies, Pennsylvania.

×
Subiecte în articol: externe obama barack barack obama