Serviciul naţional de meteorologie din Ungaria a emis luni o avertizare cu cod portocaliu de furtună, iar autorităţile au cerut civililor care lucrează în zona digurilor de protecţie împotriva inundaţiilor să îşi întrerupă activitatea. De notat că, de obicei, în Ungaria nivelul alertelor este diferit de cel folosit în România, echivalentul românesc fiind unul cu o treaptă inferioară.
Reprezentanţii Ministerului ungar de Interne au cerut tuturor civililor care lucrează la consolidarea digurilor de protecţie împotriva inundaţiilor să îşi întrerupă activitatea şi să părăsească zonele respective, în condiţiile în care serviciul naţional de meteorologie a emis în această o avertizare cu cod portocaliu de furtună, valabilă, până luni seara, pentru aproape întreg teritoriul ţării.
În zona digurilor vor putea rămâne doar profesioniştii, dotaţi cu echipamente corespunzătoare de protecţie, dar toată lumea îşi va putea relua activitatea după ce furtuna va înceta în regiunile respective, au precizat autorităţile.
Lupta împotriva inundaţiilor istorice continua luni în Germania, unde sute de persoane au fost evacuate pe cursul Elbei, după ce un dig a cedat, în timp ce nivelul apelor Dunării scădea la Budapesta, anunţau agenţiile internaţionale de presă înaintea emiterii acestui cod în Ungaria.
Numeroşi localnici din satele şi oraşele aflate de-a lungul Dunării, dar şi voluntari, sprijină de mai multe zile specialiştii în eforturile de apărare împotriva inundaţiilor, ca urmare a nivelului crescut al apelor Dunării.
La Budapesta, nivelul Dunării este în scădere, dar unda de viitură se îndreaptă către zonele din sudul ţării, drept pentru care autorităţile au decis să extindă şi asupra acestor regiuni situaţia de pericol, decretată la începutul săptămânii trecute în cazul sectorului superior al fluviului.
Ministerul ungar de Interne a informat că situaţia de pericol decretată săptămâna trecută, în cazul a trei judeţe de pe cursul superior al Dunării şi Budapesta, a fost extinsă şi asupra a alte 12 unităţi administrative situate la sud de capitala Ungariei, în condiţiile în care şi în zonele respective vor fi înregistrate niveluri record ale apelor fluviului în perioada următoare.
Ordonanţa Guvernului în astfel de cazuri este valabilă, conform reglementărilor ungare, pentru o perioadă de 15 zile, care poate fi însă prelungită prin hotărâre a Parlamentului.
Apele Dunării au ajuns duminică seara, la Budapesta, la valoarea maximă de 891 de centimetri şi scădeau, în medie, luni, cu 1 centimetru pe oră, pe măsură ce viitura coboară spre sud.
În Germania, "lupta împotriva inundaţiilor reprezintă cea mai mare intervenţie efectuată vreodată de armata germană" pe teritoriul naţional, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert.
Aproximativ 20.000 de militari au fost mobilizaţi pentru a veni în ajutorul miilor de voluntari în regiunile sinistrate, dintre care 12.000 sunt în serviciu activ pe teren.
Bilanţul victimelor umane ale inundaţiilor care devastează de o săptămână regiuni întregi din Europa Centrală a crescut luni, odată cu descoperirea trupului neînsufleţit al unei persoane date dispărute de peste o săptămână în Austria, după ce a fost luată de o alunecare de teren.
Noua victimă ridică la 19 numărul morţilor identificaţi, dintre care cinci în Austria şi zece în Cehia, unde şase persoane mai sunt date dispărute. Pagubele materiale rămân dificil de evaluat, dar sunt în valoare de miliarde de euro.