x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cod roşu

Cod roşu

de Oana Vasiloiu    |    28 Ian 2011   •   00:48
Cod roşu
Sursa foto: /Reuters

Prima Doamnă a Americii este mai mult decât un simbol al stilului, iar stilul este un grozav factor de putere. A avea o asemenea prezenţă, a-ţi construi cu precizie o asemenea imagine, impresionând o lume întreagă la fiecare apariţie, asta demonstrează că designul şi stilul pot fi adevărate arme pentru cine ştie să le manevreze.

Cheile din spatele imaginii lui Michelle Obama se află în mâinile stilistei sale personale, care nu numai că a dat lovitura la Casa Albă, dar a reuşit să întoarcă pe dos o întreagă lume de stilişti, critici şi de­sig­neri, stârnind zeci de comentarii după fie­care eveniment prezidenţial. Şi se pare că îi şi place acest lucru. Ikram Goldman este numele celei care i-a câştigat încrederea doam­nei Obama, purtând, chiar înainte de alegeri, o rochie imprimată cu chipul acesteia, ca formă de campanie electorală. Alte fashioniste i-au urmat exemplul şi, în mai puţin de o lună, după victoria ale­gerilor, Ikram lua deja cina alături de soţia noului preşedinte al Americii. Sigur, stilista nu era chiar o necunoscută, era prietenă cu femei celebre din top-managementul revistei Vogue, se afla deja în atenţia Anei Wintour şi convingerile ei erau că Michelle Obama poate fi noua „style icon” a Americii după Jackie Kennedy – fapt care va cântări enorm pentru puterea imaginii cuplului prezidenţial nou ales.

 

Style icon
Şi aşa a fost! Treptat, Ikram i-a stabilit principalele piese vestimentare în funcţie de momentele zilei şi în funcţie de preferinţele sale, care se mulează perfect pe personalitatea şi pe atitudinea sa. Dintre designerii preferaţi de Michelle fac parte Isabel Toledo, Narciso Rodriguez, Maria Pinto, Thakoon, Oscar de la Renta şi Tracy Faith. Meritele doamnei respon­sabile de imaginea Primei Doamne constau în selecţia extrem de inspirată pe care o face pentru evenimentele importante din viaţa cuplului prezidenţial. Fiecare rochie, fiecare detaliu, fiecare accesoriu şi fiecare fir de păr contează, totul trebuie să fie spectaculos şi impecabil, pentru ca apoi să fie observat sub lupă.

După ultima apariţie, Michelle Obama nu mai poate fi numită nici măcar „trend setter”, ci mai degrabă „style icon”… Acum două săptămâni, la dineul prezidenţial al cuplului Obama cu preşedintele chinez, Hu Jintao, Prima Doamnă a Americii i-a tăiat răsuflarea acestuia, la propriu. „First Lady in Red” şi-a făcut apariţia într-o rochie de un roşu puternic şi extrem de senzuală a regretatului Alexander McQueen. Stupoare! McQueen la Casa Albă! Nimeni nu se aştepta şi nimeni nu şi-a putut lua ochii de la acea rochie care părea făcută pentru Michelle Obama. Criticii de modă şi chiar câţiva designeri au sărit să spună că a fost o alegere nepotrivită, dar fără prea multe argumente solide. E adevărat, rochia a fost mult prea sexy, mult prea roşie, mult prea nonconformistă, mult prea „british”, poate, dar i se potrivea – şi nimic nu mai conta!

Ca un semn fatidic, doamna „personal stylist” nu a găsit nimic roşu disponibil la nici un designer local sau preferat de Casa Albă, singura rochie era cea de la McQueen, iar îndrăzneala de a purta ceva atât de proaspăt şi de aparent informal a fost totul pentru o seară cu multe conotaţii istorice. Puţini au înţeles, rochia aceea trebuia să fie mai mult decât „fashion” sau o ţinută reprezentativă, trebuia să transmită ceva simbolic politic. Cum la Casa Albă nimic nu poate fi întâmplător, mesajul transmis de rochia roşie a fost unul de alarmă. De ce atât de mult roşu aprins? Roşu, pentru că este culoarea Chinei (deosebit semn de respect pentru invitat), roşu pentru că înseamnă pasiune, căldură şi încredere.

Şi, apoi, roşu pentru că înseamnă pericol, alertă, război! Michelle a jucat toate aceste roluri. Şi le-a jucat foarte bine! Excelent! M-am bucurat chiar că Ikram nu a considerat nici să-i acopere umerii sau să-i ascundă decolteul asimetric doar ca să pară o rochie „decentă”, de recepţie prezidenţială. Am rămas impresionată şi de această deschidere către designeri irepetabili ca McQueen (ce păcat că nu mai este cu noi, să fi văzut această seară monumentală, probabil, pentru cariera sa). Dincolo de aspectele stilistice, se pare că mesajele politice pentru China, ţara care doreşte să ia locul Americii în cel mai scurt timp, au fost destul de clare. Surse veridice citate de presa americană descriu un schimb de replici incitant şi periculos între Michelle şi preşedintele chinez. În timp ce pozau, Prima Doamnă i-ar fi şoptit la ureche: „Nu se mai află nimeni aici, decât noi doi”, iar Jintao i-ar fi răspuns: „Niciodată n-am mai văzut America strălucind atât de tare. Mi-a tăiat respiraţia!”.
No comment! Pe curând!

×
Subiecte în articol: jurnal de stil jurnalul de duminică