"Comisarului prezidenţial pentru drepturile copiilor îi este neclar în ce constau în mod precis acuzaţiile Curţii Penale Internaţionale şi pe ce se bazează ele. 'Utilizarea formulei ''deportare ilegală de populaţie (copii) în comunicatele oficiale ale CPI produce consternare", a transmis biroul acesteia, precizând că nu a primit niciun fel de document de la CPI.
Curtea Penală Internațională de la Haga a emis, pe 17 martie, mandate de arestare pe numele liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și comisarul pentru drepturile copilului, Maria Lavova-Belova, fiind acuzați de crime de război pentru deportarea ilegală de copii ucraineni din zonele ocupate de trupele ruse. Procurorii CPI susțin că au informații despre sute de copii luați din orfelinate și cămine pentru a fi adoptați în Federația Rusă.
Maria Lavova-Belova explică faptul că este vorba mai degrabă de tutelă decât de adopție, iar acțiunile au fost realizate cu respectarea interesului superior al minorilor. Totodată, ea a mai spus că vrea să ajute la rezolvarea unor probleme întâmpinate cu unele familii.
Potrivit comisarului, cele două regiuni ucrainene Donețk și Lungansk, controlate parțial de Federația Rusă, au cerut Moscovei să accepte civili, printre care orfani și copii ai căror părinți sunt dispăruți.
Totodată, Belova spune că au fost acceptați peste 5 milioane de refugiați din Donbas, printre care 730.000 de copii, după începutul războiului și consideră că deportările de copii invocate de CPI și Kiev reprezintă dezinformare. Ea a mai precizat că acești copii nu au fost plasați în tabere de reeducare și niciun copil nu a fost despărțit de rude.
Rusia și alte țări din lume, printre care și SUA, nu recunosc jurisdicția CPI, care nu dispune de mijloace proprii de punere în executare a mandatelor.