x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană se va pronunţa în privinţa Constituţiei ungare

Comisia Europeană se va pronunţa în privinţa Constituţiei ungare

de Rador    |    17 Ian 2012   •   10:49
Comisia Europeană se va pronunţa în privinţa Constituţiei ungare

Comisia Europeana urmeaza sa isi prezinte, in aceasta dupa-amiaza, pozitia cu privire la modificarile constitutionale din Ungaria. Legalitatea unora dintre prevederile intrate in vigoare la 1 ianuarie a fost examinata, in ultimele saptamani, de expertii Comisiei. Concret, exista temeri ca noua lege fundamentala include prevederi care ar putea incalca tratatele europene, ceea ce ar duce la declansarea procedurii de sanctionale a Ungariei.Dupa cum transmite, insa, de la Bruxelles, corespondentul Radio Romania Actualitati Carmen Valica, miza deciziei de azi are puternice valente economice, iar dezbaterea a depasit cu mult cadrul tehnic al analizei de text.

Poate cea mai importanta decizie pentru Ungaria e cea legata de Banca Centrala. Comisia a anuntat, inca din decembrie, ca textul risca sa contravina valorilor si principiilor europene si ca afectarea independentei Bancii Centrale nu e un lucru acceptabil pentru Bruxelles. Consecinta directa a fost intreruperea discutiilor legate de imprumutul extern, dorit de Ungaria, de la UE si FMI, iar imprumutul este considerat de expertii economici europeni, vital, pentru Ungaria. In lipsa acestuia, spun ei, Ungaria ar risca sa intre in incapacitate de plata la jumatatea acestui an. Analiza Comisiei depaseste, insa, chestiunea Bancii Centrale, se mai afla in discutie independenta autoritatii pentru protectia datelor, dar si varsta de pensionare a magistratilor, dupa cum a explicat zilele trecute in Parlamentul European, Francoise Le Bail, director al Directiei Justitiei. Comisia a verificat daca reducerea varstei de pensionare pentru magistrati de la 70, la 62 de ani, este sau nu discriminatorie. Aplicarea acestui punct din modificarile intrate in vigoare la 1 ianuarie ar insemna aducerea varstei de pensionare a magistratilor la nivelul general valabil in Ungaria, dar si iesiera din sistem, in 31 decembrie 2012 aproape 300 de judecatori.

"Comisia verifica compatibilitatea acestei masuri cu directiva tratamentului egal pe piata muncii. Directiva interzice discriminarea de varsta si precizeaza ca, daca acest gen de situatie are loc, trebuie sa existe o justificare obiectiva. In cazul Ungariei, situatia e agravata, din punct de vedere legal, de faptul ca Executivul de la Budapesta a anuntat ca intentioneaza, de fapt, majorarea varstei de pensionare, in urmatorii doi ani, de la 62, la 65 de ani', a declarat Francoise Le Bail.

Dincolo de aspectele tehnice analizate de Comisie, dezbaterea din Parlamentul European a fost insotita de critici vehemente. Multi dintre parlamentarii din Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne au criticat mai multe modificari decat analizeaza Comisia; de exemplu, pe cele legate de religiile recunoscute in Ungaria sau referitoare la casatorie. Europarlamentarii ungari au aparat dreptul Budapestei de a aduce modificari legilor fundamentale, unii au spus ca pot aparea greseli, dar acestea pot fi corectate. Procedura de sanctionare pe care ar putea sa o anunte azi Comisia e una din formele prin care Ungaria poate fi nevoita sa aduca modificari. E, insa, o procedura care dureaza. Asa-numitul "infringement" are mai multe etape, iar Ungaria pare sa aiba nevoie de bani, de la UE si FMI, cat de repede posibil.

×