x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Computerele care controlează avioanele de luptă americane, infectate cu un virus

Computerele care controlează avioanele de luptă americane, infectate cu un virus

09 Oct 2011   •   10:38
Computerele care controlează avioanele de luptă americane, infectate cu un virus

Un virus de calculator care urmareste ce taste sunt apasate de utilizatori a fost identificat in reteaua folosita de operatorii care controleaza avioanele fara echipaj uman folosite de armata americana.

Potrivit publicatiei Wired, care citeaza surse militare, virusul nu a putut fi inlaturat de pe computerele bazei aeriene Creech, din Nevada, sediu din care sunt controlate avioane de tip Predator si Reaper, aparate de zbor fara echipaj uman folosite in Irak si Afganistan.

Sursa citata spune ca nu au fost interceptate date secrete si nici nu au fost probleme cu executarea misiunilor. De asemenea, inca nu se stie daca este vorba de un atac informatic sau o infectare accidentala.

"Noi il tot stergem, dar virusul reapare. Credem ca e benign, dar nu se stie niciodata", a precizat sursa. Oficialii bazei au declarat, insa, ca nu pot furniza informatii despre starea calculatoarelor pentru a nu ajuta eventualii hackeri sa-si rafineze strategiile.

SUA foloseste frecvent avioane fara echipaj uman, controlate de la distanta, in Afganistan, Irak si mai nou in Pakistan. Mai multi membri al-Qaida au fost ucisi de bombele trimise de astfel de avioane.

Virusul de tip "Keylogger", care ar fi infectat baza aeriana din Nevada, este folosit, de obicei, pentru a fi obtinute parole sau detalii despre conturile bancare ale utilizatorilor.

Recent, armata SUA a aflat ca insurgentii din Irak au putut intercepta imaginile inregistrate si transmise de avioanele fara echipaj uman.

×