Coruptia, birocratia, scandalurile constante legate de dosarele fostei Securitati nu sunt o problema doar pentru Romania, ci si pentru multe dintre cele 10 state care se alatura la 1 mai Uniunii Europene (UE).
Cei 15 ani care au trecut de la prabusirea regimurilor comuniste din statele blocului est-european nu au fost de ajuns pentru a sterge toate relele deprinderi si pentru ca oamenii sa scape de sechelele atator decenii de totalitarism.âMostenirea comunista este inca prezenta atat in constiinta si mentalitatile oamenilor, cat si in viata de zi cu zi, potrivit unei analize a agentiei France Presse. Mai e nevoie de mult timp pana cand oamenii se vor obisnui cu spiritul democratiei si vor accepta valorile europene, ca de pilda obligatia de a-si plati impozitele", crede sociologul ungar Sophie Fekete.
MICILE ATENTII. Una dintre cele mai pacatoase mosteniri ale comunismului pare a fi coruptia in randul micilor functionari, al medicilor si al politistilor. Polonezii, cehii, slovacii, ungurii sau slovenii nu dau semne ca se vor dezvata prea curand sa le ofere mici atentii pentru a-si rezolva problemele. Un sondaj recent arata ca ungurii au cheltuit anul trecut 120 de milioane de euro pentru a-si cumpara amabilitatea si grija personalului medical. Cat despre eventualele amenzi pentru incalcarea regulilor de circulatie, totul se poate rezolva pe loc cu sume cuprinse intre 20 si 60 de euro, dupa gravitatea infractiunii. La Praga, intermediarii care obtin viza pentru ucraineni sau rusi strecoara 30 de euro intre filele pasapoartelor pentru a fi siguri ca procedurile vor merge ca unse.
LIDERI IERI, LIDERI AZI. In privinta situatiei de pe scena politica, mostenirea comunista este si mai vizibila. Demnitari din fostul regim isi mentin o influenta considerabila, un exemplu fiind presedintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, fost ministru in anii â80, sau cele 18 procente obtinute de comunistii cehi la alegerile legislative din 2002.
Cu 40 de ani in urma UE
Cei zece noi membri ai UE vor avea nevoie de cateva decenii pentru a recupera decalajul fata de state cu vechime din Uniune, estimeaza economistul-sef al Bancii Europene pentru Dezvoltare (BERD). Cel mai mult are de recuperat Polonia, care se va apropia de nivelul UE in circa 40 de ani. Restul statelor (Ungaria, Slovenia, Cehia, Slovacia, Malta, Cipru, Estonia, Lituania, Letonia) vor avea nevoie, potrivit oficialului BERD, de 15-30 de ani pentru a recupera handicapul economic.