x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conferinţă la 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, organizată la Chişinău

Conferinţă la 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, organizată la Chişinău

24 Apr 2019   •   20:40
Conferinţă la 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, organizată la Chişinău

La 10 ani de la semnarea Parteneriatul Estic, Republica Moldova s-a bucurat de numeroase beneficii. Cele mai importante realizări ţin de călătoria fără vize în spaţiul european şi intensificarea relaţiilor comerciale cu Uniunea Europeană. Totuşi, Republica Moldova mai are restanţe la funcţionarea instituţiilor democratice, la capitolul justiţie, lupta împotriva corupţiei. Subiectele au fost discutate la Chişinau, în cadrul unei conferinţe dedicate celor 10 ani de la lansarea Parteneriat Estic, relatează miercuri Radio Chişinău.

"Republica Moldova are de cinci ani un regim liberalizat de vize cu UE. În această perioadă, peste două milioane de cetăţeni au beneficiat de acest regim, cu peste 6 milioane de traversări (de frontieră). Din 2014 până acum au crescut solicitările de paşapoarte biometrice pentru cetăţenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană", a subliniat secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău, Daniela Morari, adăugând că "circa 70 la sută din produsele Republicii Moldova merg în UE". 

La rândul său, secretarul de stat al Ministerul Afacerilor Externe român pentru relaţii cu vecinătatea estică şi relaţii multilaterale la nivel global, Dan Neculăescu, a declarat că Parteneriatul Estic este o prioritate a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. În opinia sa, în aceşti 10 ani Chişinăul a înregistrat o dezvoltare constantă a relaţiilor politice şi economice cu UE. De asemenea, Dan Neculăescu a reiterat sprijinul României pentru Republica Moldova şi a îndemnat Chişinăul să-şi sporească eforturile pentru realizarea reformelor şi angajamentelor asumate.

"Scăderea dramatică a încrederii, declanşată şi de frauda bancară din 2014, precum şi urmările sale inerente au avut fără doar şi poate un impact negativ. În acest moment important pentru Republica Moldova, noi încurajăm Chişinăul să continue să depună eforturi pentru recâştigarea credibilităţii şi pentru restabilirea unei dinamici constructive în relaţia cu UE. În ciuda progresului de până acum, credem că mai sunt multe de făcut, inclusiv în ceea ce ţine de implementarea normelor democratice. Încurajez Republica Moldova să-şi dubleze eforturile în acest sens în etapa următoare', a spus secretarul de stat al Ministerul Afacerilor Externe român.

Prezent la conferinţă, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a punctat principalele domenii în care UE a investit în Republica Moldova: sectorul energetic, infrastructura, managementul la frontieră, educaţia, medicina, proiecte privind dezvoltarea rurală, în agricultură, revitalizarea culturală, susţinerea societăţii civile şi dezvoltarea mass-media. "La cinci ani de la intrarea în vigoare a regimului liberalizat de vize, două treimi din exporturile Republici Moldova merg spre UE. În această perioadă, UE a contribuit la crearea a cel puţin 15.000 de noi locuri de muncă în Republica Moldova', a subliniat ambasadorul european.

Parteneriatul Estic reprezintă un program al UE destinat aprofundării relaţiilor economice şi politice cu şase state ex-sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

AGERPRES

×