x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Confruntare - Schroder vs Merkel, in direct

Confruntare - Schroder vs Merkel, in direct

de Irina Cristea    |    06 Sep 2005   •   00:00
Confruntare - Schroder vs Merkel, in direct

Cancelarul german Gerhard Schroder si rivala sa la anticipatele de peste 12 zile s-au confruntat in direct sub privirile a zeci de milioane de telespectatori in prima si singura dezbatere televizata din campania electorala.

ATAC SI CONTRAATAC. Schroder (foto dreapta) si-a sustinut ferm reformele dure, iar conservatoarea Angela Merkel (foto stanga), creditata de sondajele de opinie cu o victorie aproape certa, l-a combatut din rasputeri. Cancelarul social-democrat a vorbit despre "curajul de a implementa pe piata muncii reforme care incep sa dea roade" si a facut aluzie la conflictul din Irak, in opinia sa "un razboi superfluu", in care a stiut sa nu se implice. "Cei care au esuat in anii ’90 nu pot reusi acum", a declarat Schroder, referindu-se la guvernul lui Helmut Kohl, din care a facut parte si Merkel. Atacurile cancelarului au tintit si proiectele celui pe care Merkel il propune pentru postul de ministru de Finante. Intentia acestuia de a aplica aceleasi taxe "atat infirmierei, cat si milionarului" i s-a parut ridicola lui Schroder, care a reprosat opozitiei ca "ii trateaza pe oameni ca pe niste obiecte".

CANDIDATUL DIN EST. Analistii germani au apreciat ca Angela Merkel nu s-a lasat impresionata de atacurile cancelarului si ca s-a descurcat foarte bine. Ea a criticat "lipsa de incredere" dintre Schröder si membrii formatiunii sale, Partidul Social-Democrat (SPD), a spus despre partidul pe care il reprezinta ca este "modern, al secolului al XXI-lea" si s-a aparat de eticheta de "candidatul din Est" pe care i-au aplicat-o social-democratii.

SUB LINIE. Potrivit unui sondaj al postului public de televiziune ARD, difuzat imediat dupa dezbatere, 54% dintre telespectatori l-au considerat pe cancelar mai convingator, 31% preferand-o pe Merkel. Candidatul conservator conduce insa, in continuare, cu 10% in confruntarea electorala.

×
Subiecte în articol: externe merkel