x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BREAKING NEWS: Confruntat cu pierderi uriașe pe frontul ucrainean, Vladimir Putin anunță mobilizarea parțială

BREAKING NEWS: Confruntat cu pierderi uriașe pe frontul ucrainean, Vladimir Putin anunță mobilizarea parțială

de Şerban Mihăilă    |    21 Sep 2022   •   09:18
BREAKING NEWS: Confruntat cu pierderi uriașe pe frontul ucrainean, Vladimir Putin anunță mobilizarea parțială
Sursa foto: HEPTA

Confruntat cu o contraofensivă fără precedent în Ucraina și cu tot mai mulți contestatari în Rusia, președintele Vladimir Putin recurge la o măsură pe care, initial, a dorit să o evite, fiind nepopulară în rândul concentățenilor săi. Liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea parțială. Într-un clip înregistrat, Putin a dat undă verde și referendumurilor în teritoriile ucrainene invadate de ruși și, bineînțeles, a vânturat amenințarea nucleară. Occidentul a reacționat imediat la discursul președintelui rus.

Într-un discurs prezentat în această dimineață, Putin a susținut că „Vestul vrea să distrugă țara”, iar „scopul nostru este de a elibera Donbas!”. Într-un clip înregistrat, el a declarat că locuitorii republicilor populare Donețk și Lugansk, Herson și Zaporizhzhia, precum și din alte zone „au fost eliberați de regimul nazist”.

Putin a mai precizat că țările occidentale încearcă să "blocheze" independența și dezvoltarea spațiului rus. "Scopul Occidentului este în continuare să slăbească și să distrugă, ei spun asta în mod deschis."

Putin a adăugat că Occidentul a făcut din poporul ucrainean "carne de tun" încă din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea și a adăugat că "obiectivul principal" de "eliberare" a populației din regiunea Donbas "rămâne neschimbat".

Putin a mai afirmat că "sprijină" persoanele care urmăresc organizarea de referendumuri în părțile din Ucraina controlate de Rusia.

El a spus că a dispus o "mobilizare parțială", precizând că un decret în acest sens a fost deja semnat. "Subliniez că este vorba de o mobilizare parțială. Doar rezerviștii vor fi recrutați", a afirmat el. Putin a spus că mobilizarea va începe miercuri.

"Cetățenii ruși chemați în cadrul mobilizării vor beneficia de toate avantajele celor care servesc sub contract", a precizat apoi liderul de la Kremlin.

Înainte de discurs, care a fost anunțat de marți seara, au existat speculații privind o mobilizare generală în Rusia.

Putin a mai spus că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul și că, dacă integritatea țării va fi pusă în pericol, va acționa. „Nu glumesc!”, a afirmat el.

Vor fi mobilizați circa 300.000 de rezerviști. Moscova anunță oficial că a pierdut aproximativ 6.000 de militari

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat la scurt timp după discursul președintelui că mobilizarea parțială decretată de Putin se va aplica "doar celor cu experiență militară anterioară" și că sunt vizați circa 300.000 de rezerviști, relateză Sky News.

Șoigu a declarat că Rusia luptă "nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva Occidentului". El a mai spus că oamenii "vor fi pregătiți din punct de vedere militar înainte de a fi desfășurați", adăugând că mobilizarea nu va include "persoane care au servit ca recruți sau studenți".

De asemenea, Șoigu a oferit o cifră a pierderilor rusești, spunând că 5.937 de persoane au fost ucise. Numărul este cu mult sub estimările date de agențiile ucrainene și occidentale.

Marea Britanie: "O escaladare îngrijorătoare" a războiului 

Occidentul a reacționat imediat la discursul lui Putin. Ministrul britanic de Externe, Gillian Keegan, a declarat că anunțul lui Putin, de miercuri dimineață, reprezintă o "escaladare îngrijorătoare" a războiului din Ucraina, care a început la sfârșitul lunii februarie. Ea a adăugat că amenințările ar trebui luate "în serios", în condițiile în care Ucraina începe să facă progrese, recuperând zone deținute anterior de Rusia.

Întrebată care este mesajul ei pentru ucraineni, Keegan a declarat pentru Sky News: "Suntem alături de voi - vă vom ajuta cât de mult putem". Prim-ministrul Liz Truss promisese ieri un sprijin suplimentar pentru Ucraina.

SUA: Mobilizarea, un semn de slăbiciune

Referendumurile simulate și mobilizarea sunt semne de slăbbiciune, de eșec pentru Rusia, a declarat Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, după discursul președintelui Vladimir Putin.

"Referendumurile simulate și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec pentru Rusia. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a anexa teritoriu ucrainean și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a postat Brink pe Twitter.

Germania: Mobilizarea, o evoluție greșită

Ministrul german al Economiei susține că mobilizarea parțială a Rusiei este „rea și o evoluție greșită". Măsura este o „evoluție proastă și greșită", a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, citat de CNN.

Cancelarul german, Olaf Scholz, ceruse, cu numeai o zi înainte, de la tribuna Adunării Generale a Naţiunilor Unite, intensificarea cooperării internaţionale şi îndemnase Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina, argumentând că Administraţia de la Kiev are dreptul la apărare și la menținerea integrităţii teritoriale.

"De aceea, susţinem Ucraina şi, de aceea, nu putem accepta farse de referendumuri", declara Olaf Scholz, referindu-se la planurile Moscovei de a organiza plebiscite pentru anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson.

Citește și Iată DECRETUL de mobilizare parțială dat astăzi de VLADIMIR PUTIN

×
Subiecte în articol: vladimir putin