x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresul SUA cere retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova

Congresul SUA cere retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova

27 Mai 2017   •   17:20
Congresul SUA cere retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova

Congresul Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care conţine o cerere repetată la adresa Federaţiei Ruse de a-şi retrage trupele militare din regiunea transnistreană, relatează sâmbătă Unimedia şi Radio Chişinău. 

Proiectul are drept scop diminuarea influenţei Rusiei în Asia şi Europa. 

În urma aprobării proiectului de lege a fost propusă crearea fondului de contracarare a influenţei ruse, de care ar putea beneficia şi Republica Moldova, scriu sursele citate. 

Conform documentului, Moscova a încercat să exercite influenţă în Europa şi Eurasia, inclusiv în fostele state ale Uniunii Sovietice, oferind resurse partidelor politice şi altor grupuri care promovează xenofobia, subminând astfel unitatea europeană. 

De asemenea, Guvernul Rusiei a utilizat practici bine documentate de corupţie pentru a submina şi a căpăta influenţă în ţările europene şi asiatice. 

Proiectul de lege are drept scop iniţierea unui fond pentru diminuarea influenţei Rusiei, al cărei buget pentru perioada 2018-2019 va fi de 250 de milioane de dolari. 

Congresul SUA îi solicită preşedintelui american Donald Trump să-i ceară Guvernului Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele militare de pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi să înceteze subminarea guvernelor acestor state.

Sursa: www.agerpres.ro

×