Marea Britanie a păşit miercuri într-o nouă eră politică, o dată cu formarea primului guvern de coaliţie de la al doilea război mondial, prin “mariajul” dintre conservatori şi liberal-democraţi. Laburistul Gordon Brown demisionase în ajun, în urma eşecului în negocierile cu liberal-democraţii.
În lumina flash-urilor, noul premier, conservatorul David Cameron, i-a strâns mâna partenerului său de coaliţie, liberal-democratul Nick Clegg, devenit prim-ministru adjunct, la intrarea în reşedinţa din Downing Street nr. 10. Alianţa a fost necesară, deoarece nici unul dintre partidele intrate în noul Parlament după alegerile din 6 mai nu obţinuse majoritatea absolută pentru a forma Guvernul. Cameron, în vârstă de 43 de ani, a devenit cel mai tânăr prim-ministru din ultimii 200 de ani după ce a cimentat înţelegerea cu liberal-democraţii, clasaţi pe locul al treilea după scrutin. Clegg şi patru colegi ai săi au primit posturi în Guvern. Acordul dintre conservatori şi liberal-democraţi a fost obţinut după cinci zile de negocieri intense. Noul ministru de Externe, William Hague, a subliniat că acesta este un "compromis autentic între partide", fiecare dintre părţi acceptând lucruri care nu le-au convenit, de exemplu referendumul cu privire la reforma sistemului electoral.
Marţi seară, şeful laburiştilor şi premier în exerciţiu, Gordon Brown, şi-a prezentat demisia reginei, la Palatul Buckingham, permiţând liderului conservator David Cameron să îl înlocuiască. Brown anunţase luni că va demisiona de la conducerea laburiştilor până la toamnă, în speranţa că îi va convinge pe liberal-democraţi să formeze o coaliţie de guvernare cu partidul său. Însă negocierile dintre laburişti şi liberal-democraţi au eşuat marţi. Astfel s-au încheiat 13 ani de guvernare laburistă.
Noul cabinet de coaliţie se va confrunta cu uriaşa sarcină de a rezolva problema deficitului record de 153 de miliarde de lire sterline. Încă nu este clar dacă liberal-democraţii vor sprijini planul conservatorilor de a începe imediat reducerea cheltuielilor, măsură care nu este deloc pe placul electoratului.
Între timp, laburiştii au început manevre pentru preluarea postului de lider al partidului după demisia lui Gordon Brown. Fostul ministru de Externe David Miliband pare a fi candidatul favorit.
Citește pe Antena3.ro