x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul de Securitate ONU condamnă vehement lovitura de stat militară din Sudan

Consiliul de Securitate ONU condamnă vehement lovitura de stat militară din Sudan

28 Oct 2021   •   21:30
Consiliul de Securitate ONU condamnă vehement lovitura de stat militară din Sudan

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat, joi, lovitura de stat militară din Sudan şi a cerut reinstalarea Guvernului civil, conform unui comunicat citat de agenţia Reuters.

"Exprimăm preocupări grave privind lovitura de stat militară din Sudan şi cerem reinstalarea Guvernului civil de tranziţie", arată o declaraţie adoptată prin consens de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU.

De asemenea, Consiliul de Securitate ONU cere eliberarea tuturor oficialilor guvernamentali din Sudan arestaţi după preluarea puterii cu forţa de către armată.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat vehement lovitura de stat militară din Sudan şi a cerut eliberarea liderilor guvernamentali arestaţi. "Condamn lovitura de stat militară aflată în curs în Sudan. Premierul Hamdok şi alţi oficiali trebuie eliberaţi imediat", a declarat luni Antonio Gutterres.

Armata a preluat cu forţa puterea, luni, în Sudan, iar premierul interimar, Abdalla Hamdok, şi alţi membri ai Guvernului de tranziţie au fost plasaţi în arest la domiciliu. Preluarea puterii de către armată riscă să blocheze tranziţia spre democraţie demarată după înlăturarea de la putere a preşedintelui autoritarist Omar al-Bashir în urmă cu doi ani.

Din cauza actualei crize, Uniunea Africană a decis suspendarea apartenenţei Sudanului la organizaţie.

Cel puţin zece persoane au fost ucise după ce armata a deschis focul spre protestatari.

Administraţia Joseph Biden a somat, luni, regimul militar care a preluat cu forţa puterea în Sudan să se retragă de la guvernare.

(sursa: Mediafax)

×