x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consulul onorific al României la Graz: “Europa are multe de învăţat de la România. Românii nu sunt naţionalişti, ci regionalişti”

Consulul onorific al României la Graz: “Europa are multe de învăţat de la România. Românii nu sunt naţionalişti, ci regionalişti”

de Istvan Deak    |    22 Mai 2014   •   17:43
Consulul onorific al României la Graz: “Europa are multe de învăţat de la România. Românii nu sunt naţionalişti, ci regionalişti”

Andreas Bardeau este consulul onorific al României la Graz (Austria). Descendent al unei familii nobiliare, posesor al Palatului Kornberg din Oststeiermark, Bardeau a început investiţiile în România în 2001, devenind între timp posesor al peste 21.000 de hectare de teren agricol în zona oraşului Timişoara. Prima atestare a Palatului Kornberg provine din anul 1294, însă acesta a intrat în posesia grofilor Bardeau abia în anul 1871.

Într-un interviu acordat pentru Kleine Zeitung din Graz, Andreas Bardeau vorbeşte laudativ despre România şi experienţa sa aici. “În momentul în care ai un trecut istoric de aristocrat poţi să vezi lucrurile global şi pe termen lung. Îţi oferă o perspectivă europeană şi nu una limitată regional. Uniunea Europeană este un lucru excepţional. Dacă ne uităm la România, vedem acolo în Transilvania şi Banat că încă de acum 250 de ani acest lucru era funcţional. Iar astăzi, puţini ştiu despre asta, sunt rezervate 18 locuri în Parlamentul ţării pentru reprezentanţi ai minorităţilor naţionale şi religioase, începând de la rromi şi evrei până la kosovari, albanezi, cehi, saşi, ruteni, sârbi, croaţi şi italieni. Acest grup de deputaţi poate înclina balanţa în Parlament”, spune Bardeau.

Exemplu pentru UE
El consideră că România este un exemplu pentru Europa în materie de respectare a minorităţilor naţionale. “Minorităţile convieţuiesc cu restul populaţiei. Românii nu sunt naţionalişti, ci regionalişti, care de decenii bune trăiesc paşnic împreună, fiindcă se respectă şi se acceptă reciproc. În acest sens, Europa are multe de învăţat de la România, fiindcă România poate fi un exemplu de urmat. În România poţi să susţii examenul de bacalaureat în şase limbi diferite. Este o ruşine că noi în Austria ne poticnim într-o singură limbă. Europa nu este doar o noţiune geografică, ci o unitate a popoarelor. Întotdeauna când oamenilor le merge prost, apar populiştii care întăresc partidele naţionaliste. Poate fi periculos, dar lucrurile vor fi ţinute în frâu”, consideră consulul.

Piaţă uriaşă pentru UE
România a aderat în 2007 la Uniunea Europeană. “În 2013, rata inflaţiei s-a situat la 3,3%, în timp ce Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 3% faţă de 2012. Rata şomajului este la 7,1% sub media UE de 11,7% şi are o tendinţă de scădere”, remarcă jurnaliştii austrieci. “Aderarea României la UE nu a venit prea devreme, cum susţin unii. Cu 20 de milioane de locuitori, România este o piaţă uriaşă pentru UE, o piaţă de desfacere pentru firmele din vest care pot investi în infrastructură. Măsurile de asistenţă ar fi trebuit mai bine rezolvate din partea UE, iar România mai bine pregătită, nicidecum lăsată să se descurce singură, aşa cum s-a întâmplat. Au lipsit Camerele de Comerţ şi cele pentru agricultură care să ajute în eliminarea barierelor birocratice. Din acest motiv nu s-au absorbit sume consistente din fonduri europene. Pe de altă parte, nu a existat un sistem bancar funcţional, care să asigure cofinanţarea necesară. O situaţie care s-a înrăutăţit prin prisma crizei economice globale. A fost nevoie de 10 ani ca România să devină o ţară prietenoasă pentru investitori”, declară aceasta.

Rusia, membru al UE?
Bardeau nu exclude posibilitatea ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, Rusia să devină membru al Uniunii Europene. “Europa se întinde până la Munţii Urali. De ce nu ar deveni şi Rusia membru al Uniunii Europene? Ruşii cei răi nu sunt de fapt chiar aşa răi, ci doar ni se impregnează această imagine. Din punct de vedere istoric, ruşii ne sunt mult mai apropiaţi decât americanii sau turcii, care nu vor adera niciodată la Uniunea Europeană. Turcia visează la Imperiul Otoman, dar atât istoric, cât şi religios şi în materie de respectare a drepturilor omului sunt la o distanţă foarte mare de noi. Normele de acolo nu pot fi comparate cu ale noastre. Dar noi nu ne propunem să îi reeducăm. De aceea, Rusia şi Ucraina ne sunt mult mai apropiate, iar timpul va dovedi asta”, a adăugat consulul.

Se dezice de practica “land-grabbing”
Întrebat cât pământ deţine cu adevărat în România, Bardeau a răspuns evaziv. “Nu cred că este important asta. Eu, familia mea şi partenerii noştri conducem o asociaţie în domeniul agriculturii în zona oraşului Timişoara. A fost un drum lung până să scoatem dividende. Chiar şi după 10 ani, trebuie să continuăm să reinvestim. Nu există motive să fim numiţi răpitori de terenuri (n.r land-grabbing). 30% din suprafaţa agricolă a României este neprelucrată, deci există încă pământ destul. Oamenii au fost fericiţi că le-am cumpărat pământul. Există şi speculanţi, majoritatea italieni, care cumpără pământ dar nu îl prelucrează. Aceştia stârnesc ura. Tocmai de aceea am înfiinţat asociaţia agricolă a vorbitorilor de germană, pentru a nu fi aruncaţi în aceeaşi barcă cu italienii. Produsele noastre le vindem local. România este încă o ţară importatoare în domeniul agricol. Nu există destul lapte, destulă carne şi suficiente produse preparate din acestea”, a încheiat Andreas Bardeau.

×
Subiecte în articol: Andreas Bardeau