x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Containere de abandonat copii, deschise în China. Care este mecanismul

Containere de abandonat copii, deschise în China. Care este mecanismul

17 Feb 2014   •   18:10
Containere de abandonat copii, deschise în China. Care este mecanismul

Douăzeci şi cinci de containere de abandonat copii nedoriţi au fost deschise în China, în ideea ca aceşti copii, care oricum ar fi fost abandonaţi, să aibă o şansă de supravieţuire.

Alte astfel de containere urmează să fie deschise în viitor.

Containerul conţine un incubator şi un buton de alarmă. Ideea este ca părintele să pună copilul în incubator şi să apese butonul de alarmă.

După ce alarma este declanşată, o ambulanţă va veni la faţa locului în maximum 10 minute, timp suficient pentru salvarea copilului, dar şi pentru ca părintele să plece şi să rămână anonim.

Primul astfel de centru a fost deschis în oraşul Shijiazhuang, în 2011, alte 24 fiind inaugurate în ultimele luni. În oraşul Guangzhou, 79 de bebeluşi au fost recuperaţi în primele 15 zile de la inaugurare dintr-un astfel de container.

Abandonul copilului este ilegal în China, însă autorităţile au considerat că aceste containere reprezintă cea mai bună şansă pentru un copil abandonat să supravieţuiască.

Anterior, din trei copii abandonaţi pe stradă, de regulă nou-născuţi bolnavi sau handicapaţi, doar unul supravieţuia.

"Legile pun accent pe prevenirea abandonului, însă aceste containere au rolul de a salva copilul după ce legea a fost încălcată", spune Li Bo, asistent social care se ocupă de astfel de centre.

Se crede că 10.000 de copiii sunt abandonaţi în fiecare an, în China.

Acest mecanism nu este unul nou, fiind o practică întâlnită încă din Evul Mediu. Astfel de centre mai funcţionează azi şi în Japonia, Cehia, Franţa sau Rusia. 

×