x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Când și unde începe contraofensiva ucraineană

Când și unde începe contraofensiva ucraineană

de Şerban Mihăilă    |    07 Iun 2023   •   07:00
Când și unde începe contraofensiva ucraineană
Sursa foto: Hepta

În timp ce Kievul păstrează tăcerea asupra mult așteptatei sale contraofensive militare, luptele fac ravagii în mai multe zone de pe linia frontului, semn că operațiunea plănuită de mai multă vreme de strategii ucraineni ar putea fi în curs de derulare.

O înregistrare video, publicată zilele trecute de armata lui Zelenski, arată mai mulți soldați ucraineni, în echipament de luptă complet, ținând un deget în dreptul buzelor. „Planurile iubesc tăcerea. Nu va fi niciun anunț de începere!”, transmit cuvintele care apar pe ecran, însoțind imaginile.

În cealaltă tabără, Moscova afirmă că a reușit să respingă cu succes o tentativă ucraineană de a străpunge apărarea Rusiei. O serie de bloggeri militari pro-Kremlin prezintă însă o imagine cu totul diferită, recunoscând că trupele Kievului au obținut câteva câștiguri teritoriale rapide.

„Operațiuni de modelare”

În ultimele săptămâni, Ucraina a intensificat bombardamentele asupra pozițiilor rusești și a respins cu succes încercările armatei lui Putin de a-și extinde zonele ocupate în afara orașului estic Bahmut, pe care l-a recucerit luna trecută, în cea mai lungă și sângeroasă bătălie derulată în războiul declanșat de Kremlin, în februarie 2022.

Grupuri paramilitare pro-Kiev, care au luptat alături de forțele armate ucrainene, au lansat, de asemenea, incursiuni peste graniță, pe teritoriul Rusiei, atacând regiunea Belgorod.

Bombardamentele ucrainene și incursiunile transfrontaliere au devastat mai multe orașe și sate din apropierea graniței și au forțat evacuarea a mii de locuitori, înfuriindu-i pe liderii radicali ruși, care au criticat Kremlinul pentru lipsa unei riposte ferme.

Mai mult, pe 30 mai, un atac cu drone a vizat Moscova, provocând pagube minore. Raidul a dezvăluit însă vulnerabilitatea apărării antiaeriene a capitalei ruse.

Analiști militari occidentali descriu toate aceste atacuri drept parte a „operațiunilor de modelare”, mai exact o serie de acțiuni menite să testeze apărarea rușilor, să forțeze Moscova să își împrăștie forțele pe arii vaste și să abată atenția de la zonele în care Ucraina și-ar putea concentra adevărata contraofensivă.

De cealaltă parte, armata rusă și-a intensificat loviturile în interiorul Ucrainei, lansând un baraj de atacuri aproape zilnice cu drone și rachete asupra unor instalații militare cu valoare strategică.

Rusia a afirmat că a distrus sistemele americane de apărare antirachetă „Patriot” din Kiev, că a lovit cu succes sediul central al serviciilor de informații militare, tot în capitala ucraineană, și că a ras de pe fața pământului baze aeriene și depozite de arme din mai multe regiuni. Informațiile Moscovei nu au putut fi verificate în mod independent.

Bloggerii militari ruși au descris aceste raiduri ca făcând parte din eforturile Kremlinului de a deraia contraofensiva, prin slăbirea apărării aeriene a Ucrainei și prin distrugerea armelor și a munițiilor occidentale destinate campaniei planificate de către Kiev.

La Washington, un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a mărturisit pentru presa de peste Ocean: „Nu avem niciun motiv să credem că vreuna dintre acțiunile Rusiei a influențat operațiunile în așteptare sau în curs de derulare ale Ucrainei.”.

Războiul hibrid și adevărata lovitură

Cu certitudine, însă, ambele părți au încercat să se inducă în eroare și să se slăbească reciproc, prin propagandă și dezinformare.

În weekend, Ucraina a piratat emisiuni TV din Crimeea pentru a difuza o declarație militară ucraineană amenințătoare despre contraofensivă.

Mai mult, într-o mișcare fără precedent, menită să submineze moralul inamicului, emisiunile din mai multe regiuni rusești au fost piratate, luni, pentru a transmite un discurs fals al președintelui Vladimir Putin, în care se auzea o voce asemănătoare cu cea a liderului de la Kremlin, declarând legea marțială, o mobilizare la nivel național, precum și evacuarea masivă a trei regiuni de frontieră.

Kievul, la rândul său, a acuzat Moscova de război hibrid. Acesta a declarat că afirmațiile rusești privind o tentativă majoră a Ucrainei de a străpunge apărarea rusă fac parte din „operațiunile psihologice de dezinformare”, menite să „demoralizeze ucrainenii și să inducă în eroare”.

De altfel, o serie de analiști militari susțin că Ucraina a încercat să își ascundă intențiile, prin lansarea unor atacuri multiple în mai multe sectoare ale liniei frontului pentru a-i forța pe ruși să își împrăștie resursele și a le distrage atenția de la locul unde ar urma să fie lansată principala lovitură.

Analiștii militari se așteaptă ca Ucraina să încerce să străpungă apărarea rusă spre coasta Mării Azov pentru a rupe coridorul terestru spre Crimeea, pe care Moscova l-a creat după ce a capturat portul Mariupol, în mai 2022.

Oficiali și bloggeri militari ruși au sugerat că ultimele atacuri din partea de sud a regiunii Donețk și din regiunea vecină Zaporojie, care au început duminică, ar putea anunța începutul acestei operațiuni.

Indiferent dacă ultimele lupte marchează sau nu începutul contraofensivei ucrainene, alți analiști avertizează asupra așteptărilor în privința unui progres rapid, care ar putea pune capăt războiului într-un timp relativ scurt.

„Trebuie să înțelegem că ceea ce numim contraofensiva Ucrainei nu este un meci de fotbal.”, avertizează generalul Sir Richard Barrons, fost șef al Comandamentului Forțelor Reunite din Marea Britanie.

„Operațiunea nu va fi gata în 90 de minute, cu o pauză, într-o zi stabilită dinainte. Au fost cel puțin nouă luni de pregătire, în sensul că a trebuit să fie adunate arme și muniții NATO. Nu însă suficiente, cred, până acum!”, a adăugat el.

Mai mult, mai spune generalul, Rusia și-a consolidat forțele, și-a refăcut o parte din stocurile de muniție și a construit linii defensive complexe.

În aceste condiții, războiul din Ucraina pare departe de final, iar soarta sa este, deocamdată, imposibil de anticipat.

×
Subiecte în articol: contraofensiva ucraineană