x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Copiii, atacaţi din nou de Igor Smirnov

Copiii, atacaţi din nou de Igor Smirnov

de Vitalie Calugareanu    |    07 Sep 2007   •   00:00

Corespondenţă din Chişinău
O dată cu inceperea noului an de invăţămănt, Tiraspolul a declanşat un nou atac impotriva şcolilor romăneşti din Transnistria.



Corespondenţă din Chişinău
O dată cu inceperea noului an de invăţămănt, Tiraspolul a declanşat un nou atac impotriva şcolilor romăneşti din Transnistria.
După ce săptămăna trecută vameşii transnistreni au confiscat un lot de abecedare in grafie latină, destinate Liceului romănesc "Lucian Blaga" din Tiraspol, zilele acestea, exponenţii regimului separatist l-au ameninţat cu răfuiala fizică pe directorul gimnaziului din satul Corjova, Constantin Sucitu. Acesta este acuzat că a permis ca la careul festiv de incepere a noului an şcolar să fie arborat tricolorul şi intonat imnul de stat al Republicii Moldova, "Limba Noastră", fiind astfel ignorată "simbolistica de stat" a autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene.

"In acea zi am fost inconjuraţi de miliţienii transnistreni. A doua zi şi-a făcut apariţia la şcoală şeful administraţiei locale Dubăsari, care m-a intrebat pe un ton categoric: «Cine v-a permis să arboraţi drapelul Republicii Moldova şi să intonaţi imnul?». I-am răspuns că instituţia noastră se află sub jurisdicţia Ministerului Educaţiei de la Chişinău şi că am primit indicaţii să aplicăm legislaţia privind simbolica Republicii Moldova. Eu n-am de gănd să cer permisiune de la ei pentru a organiza diferite manifestaţii extraşcolare. Atunci el m-a ameninţat, spunăndu-mi că dacă eu nu voi respecta legile «Republicii Moldoveneşti Nistrene» voi avea mari neplăceri... Şi dacă nu voi indeplini poruncile lor să nu am vreo speranţă că vom activa in continuare", ne-a spus Sucitu.


TRISTE AMINTIRI. In 2004, organele represive transnistrene au devastat şcolile romăneşti din Tiraspol, Tighina şi Răbniţa, iar pe copiii de la Internatul din Tighina i-au izolat şi i-au ţinut fără apă şi măncare timp de două săptămăni. Gimnaziul din satul Corjova nu a fost vizat in acele acţiuni provocatoare. Ulterior insă, administraţia separatistă şi-a sporit influenţa in localitatea considerată acum parte a Transnistriei. Observatorii independenţi sunt de părere că, ocupănd acest sat in care s-a născut şi a crescut Vladimir Voronin, regimul separatist vrea să-şi etaleze atitudinea sfidătoare faţă de preşedintele moldovean.

×
Subiecte în articol: externe