x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de nord ameninţă sudul cu "război total"

Coreea de nord ameninţă sudul cu "război total"

de Irina Cristea    |    20 Mai 2010   •   00:00

Coreea de Nord este, din nou, ţinta oprobiului internaţional, după ce o echipă de anchetatori a stabilit că o torpilă lansată din această ţară a provocat scufundarea, în martie, a unei corvete sud-coreene.

Un raport întocmit de experţi din SUA, Australia, Marea Britanie şi Suedia concluzionează că un submarin nord-coreean a lansat torpila care a distrus nava de război sud-coreeană şi a provocat moartea a 46 de marinari. Incidentul s-a petrecut în zona disputatei graniţe maritime dintre cele două ţări care, tehnic, sunt încă în război.

Regimul de la Phenian a respins concluziile anchetei şi a ameninţat sudul cu "război total" dacă autorităţile din această ţară decid impunerea de sancţiuni. Asta în condiţiile în care liderul de la Seul, Lee Myung-bak, a pledat pentru "acţiuni severe", administraţia SUA a denunţat "actul de agresiune" comis de nord-coreeni, secretarul general al ONU a caracterizat raportul drept "foarte îngrijorător" iar Marea Britanie, Australia şi Japonia şi-au exprimat nemulţumirea. China a anunţat doar că "a luat notă" de concluziile anchetei.

×
Subiecte în articol: externe