x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord, paradă militară cu o zi înainte de Jocurile Olimpice de Iarnă

Coreea de Nord, paradă militară cu o zi înainte de Jocurile Olimpice de Iarnă

08 Feb 2018   •   17:25
Coreea de Nord, paradă militară cu o zi înainte de Jocurile Olimpice de Iarnă

Coreea de Nord a susţinut o paradă militară la care a participat liderul Kim Jong-un, cu o zi înainte de începerea Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, scrie BBC.

Nordul se mândreşte adesea cu paradele sale, însă, de această dată, informaţiile despre paradă au apărut târziu, iar imaginile televizate au fost, de asemenea, filmate şi transmise târziu. Această paradă are loc, în mod obişnuit, în aprilie, iar mutarea acesteia este privită drept un obstacol în calea unor relaţii mai calde în urma Jocurilor Olimpice.

La TV, parada a părut mai mică decât cea din anii precedenţi, iar imaginile îl surprindeau pe Kim Jong-un cum inspecta trupele, alături de soţia sa, Ri Sol-ju. Kim Jong-un a afirmat că Nordul a devenit “o putere militară de clasă mondială”.

Parada anuală, care marchează acum aniversarea de 70 de ani de la formarea armatei, se desfăşoară, în mod normal, în aprilie şi a fost prima dată în 40 de ani când a fost mutată în februarie.

În mod normal, unei astfel de parade i se oferă o atenţie deosebită. În 2017, Coreea de Nord a transmis live parada militară la televiziunea de stat şi a invitat jurnalişti străini pentru a acoperi evenimentul.

Oficiali din Guvernul Coreei de Sud au declarat că, luna trecută, au fost văzute 13,000 de trupe şi 200 de piese de echipament în apropierea unui aeroport din Phenian, în ceea ce părea să fie o repetiţie pentru paradă.

În timp ce mare parte din paradă a fost una standard, momentul cheie al acesteia a fost apariţia rachetelor. Vedetele paradei au fost patru rachete balistice Hwasong-15, folosite în ultimele teste nucleare efectuate în luna noiembrie.

 

 

×