Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au început luni audierea comisarilor desemnaţi pentru următorii cinci ani, miercuri dimineaţă, la ora 09:00 (10:00, ora României) urmând a fi audiată Corina Creţu, propusă pentru Politica regională. Responsabilă cu audierea este Comisia pentru dezvoltare regională, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.
Comisarii care vor fi supuşi miercuri tirului de întrebări al eurodeputaţilor sunt Corina Creţu, din România (Politică regională), britanicul Jonathan Hill, ungurul Tibor Navracsics, belgianca Marianne Thyssen, cehoaica Vìra Jourová şi spaniolul Miguel Arias Canete.
Audierea tuturor comisarilor se va încheia la 7 octombrie, fiecare şedinţă urmând să dureze aproximativ trei ore, audierile având ca scop evaluarea competenţei fiecărui candidat în domeniul în care au fost repartizaţi de Jean-Claude Juncker la 10 septembrie.
Chestionarele, consultate de EUobserver, conţin câteva întrebări generale, precum: ce îi califică pentru post; ce îi motivează; ce garanţii de independenţă pot oferi Parlamentului European; cum intenţionează să răspundă pentru acţiunile lor.
Membrii PE pot respinge un comisar sau pot cere schimbarea portofoliului, lucru pe care l-au făcut atât în 2004, cât şi în 2009.
La 22 octombrie, Parlamentul European urmează să se exprime prin vot în plen asupra întregii componenţe a Comisiei care va fi condusă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker.
Noua echipă a lui Juncker va supraveghea politica celor 28 de state membre ale UE, cu o populaţie de peste 500 de milioane de locuitori. Blocul comunitar este cea mai mare economie din lume, însă trebuie să facă faţă unor provocări uriaşe.
Marcată de un şomaj ridicat în rândul tinerilor şi de pericolul deflaţiei, economia în pierdere de viteză a Europei riscă să cadă în acalmie pentru următorii zece ani. În acelaşi timp, la graniţele sale, UE se confruntă cu provocări precum Rusia şi jihadiştii islamişti.