x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum arată CEL MAI MIC corupt din Europa

Cum arată CEL MAI MIC corupt din Europa

de Robert Veress    |    31 Oct 2012   •   16:06
 Cum arată CEL MAI MIC corupt din Europa
Sursa foto: Wikimedia commons
Cum poate arăta corupția într-o țară mai mică decât Bucureștiul, cu o populație puțin peste a Sighișoarei, în care fiecare se cam știe cu fiecare?
Liechtenstein, cea mai mică țară germanică din lume, înghesuită între Austria și Elveția, are un prinț – Hans Adam al II-lea, pe numele său, care, ca un adevărat stăpân pe moșia lui, decide cam tot ce este important. Iar asta, sugerează Consiliul Europei, într-un raport tocmai dat publicității, este o problemă.
„Principalitatea a desemnat specialiști care să investigheze diferite forme de corupție și să propună măsuri, incluisv legislative. (…) Deși dimensiunea limitată a principatului ar trebui să prevină coruăția, în contextul relațiilor sociale mai strânse este necesară o conștientizare sporită a problemelor ce ar putea genera conflicte de interese. Actuala abordare nu ține cont de larga varietate a formelor de mită, precum favorurile și gratuitățile. Construirea unui sistem judiciar modern într-o țară de dimensiunea Liechtenstein-ului este întotdeauna o provocare. Noile măsuri adoptate în 2009 limitează riscul interferenței în activitatea procurorilor, dar Prințul și-a păstrat puterea de decizie finală, putând bloca orice investigație sau incriminare. (…) Anumite categorii de persoane din sistemul judiciar sunt în continuare expuse riscului de a fi folosite în scopuri criminale”, se spune în raport. GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupției) va evalua acțiunile statului Liechtenstein, ca răspuns la acest raport, în a doua jumătate a anului viitor.

×
Subiecte în articol: coruptie liechtenstein