Cum poate arăta corupția într-o țară mai mică decât Bucureștiul, cu o populație puțin peste a Sighișoarei, în care fiecare se cam știe cu fiecare?
Liechtenstein, cea mai mică țară germanică din lume, înghesuită între Austria și Elveția, are un prinț – Hans Adam al II-lea, pe numele său, care, ca un adevărat stăpân pe moșia lui, decide cam tot ce este important. Iar asta, sugerează Consiliul Europei, într-un raport tocmai dat publicității, este o problemă.
„Principalitatea a desemnat specialiști care să investigheze diferite forme de corupție și să propună măsuri, incluisv legislative. (…) Deși dimensiunea limitată a principatului ar trebui să prevină coruăția, în contextul relațiilor sociale mai strânse este necesară o conștientizare sporită a problemelor ce ar putea genera conflicte de interese. Actuala abordare nu ține cont de larga varietate a formelor de mită, precum favorurile și gratuitățile. Construirea unui sistem judiciar modern într-o țară de dimensiunea Liechtenstein-ului este întotdeauna o provocare. Noile măsuri adoptate în 2009 limitează riscul interferenței în activitatea procurorilor, dar Prințul și-a păstrat puterea de decizie finală, putând bloca orice investigație sau incriminare. (…) Anumite categorii de persoane din sistemul judiciar sunt în continuare expuse riscului de a fi folosite în scopuri criminale”, se spune în raport. GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupției) va evalua acțiunile statului Liechtenstein, ca răspuns la acest raport, în a doua jumătate a anului viitor.
Citește pe Antena3.ro