La peste un an și jumătate după ce guvernul de la Bagdad anunța victoria totală asupra așa-numitului „califat” al rețelei radicale Stat Islamic (SI) din Irak, militanți ai organizației jihadiste revin cu sutele pe teritoriul irakian, strecurându-se prin granița cu Siria, acolo unde au pierdut ultima bătălie a războiului contra coaliției internaționale antiteroriste. Deghizați în păstori, ei pătrund în Irak, unde se regrupează și pot redeveni invulnerabili.
Peste 1.000 de militanți experimentați, în cea mai mare parte a lor irakieni care au luptat alături de SI în Siria, au intrat în Irak, în ultimele opt luni, a declarat un analist de securitate, ce consiliază atât guvernul de la Bagdad, cât și agențiile umanitare internaționale. Cei mai mulți dintre ei sunt irakieni, care revin acasă și se alătură unor celule teroriste ce împânzesc zonele rurale cu relief accidentat, unde membrii SI nu pot fi detectați de forțele guvernamentale trimise să-i neutralizeze, afirmă analistul Hisham al-Hashimi, citat de publicația militară americană „Stars and Stripes”. Jihadiștii au avantajul că știu în detaliu locurile, inclusiv rețelele de tuneluri și alte ascunzători greu de găsit. Deocamdată, zona lor de acțiune se extinde constant în părți aflate în centrul și nordul țării. „Uitați-vă unde se ascund! Dispar în deșert, în peșteri, în locuri asupra cărora nicio forță guvernamentală nu-și poate exercita controlul total”, a declarat un colonel al armatei irakiene, citat de „Stars and Stripes”. „Este nevoie de prea multe unități militare pentru a acoperi întreaga zonă, iar noi nu avem această capacitate”, a adăugat el. De altfel, pe teren, încercările trupelor guvernamentale de a-i elimina pe luptătorii din SI par, deocamdată, ineficiente, iar jihadiștii devin tot mai puternici în locurile unde au reușit să se camufleze, intimidând prin teroare populația locală. Din aceste locuri, militanții SI pregătesc meticulos o campanie de durată. Deocamdată, aceștia se rezumă la atacuri izolate, declanșate de multe ori la adăpostul nopții, prin intermediul armelor cu lunetă și al bombelor artizanale, susțin oficialitățile irakiene. Victimele predilecte ale jihadiștilor sunt autorități locale și membri ai forțelor armate trimise pe urmele SI. Teroriștii îi execută însă frecvent și pe cei pe care îi bănuiesc de colaborare cu autoritățile. Există și relatări despre culegători de trufe care au dispărut, deoarece s-au apropiat, din greșeală, prea mult de ascunzătorile SI.
Schimbare de macaz
Inițial, atunci când se afla la putere, SI s-a autoproclamat protector al comunităților sunnite, persecutate de statul irakian, dominat de musulmanii șiiți. De-a lungul timpului, situația avea să se schimbe însă, iar SI a comis numeroase atrocități în rândul ambelor tabere. În aceste condiții, chiar și irakienii sunniți au început să ofere autorităților informații despre SI, în încercarea de a-i ține departe de localitățile lor.
„Războiul nu s-a terminat! Există încă numeroase capitole între noi și voi, iar acestea vor fi scrise cu sânge!”
Material de propagandă al SI