x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Credit Suisse, acuzată de spălare de bani în procesul unor traficanți de cocaină din Bulgaria

Credit Suisse, acuzată de spălare de bani în procesul unor traficanți de cocaină din Bulgaria

07 Feb 2022   •   09:20
Credit Suisse, acuzată de spălare de bani în procesul unor traficanți de cocaină din Bulgaria

Credit Suisse va fi acuzat luni, în fața unui tribunal elvețian, că a permis unei presupuse bande bulgare de traficanți de cocaină să spele milioane de euro, relatează CNN.

Procurorii elvețieni susțin că a doua cea mai mare bancă din țară și unul dintre foștii săi manageri de relații publice nu au luat toate măsurile necesare pentru a împiedica presupușii traficanți de droguri să ascundă și să spele bani în numerar între 2004 și 2008.

"Credit Suisse respinge fără rezerve, ca nefondate, toate acuzațiile în această chestiune moștenită, formulate împotriva sa și este convinsă că fostul său angajat este nevinovat", a declarat banca într-o declarație pentru Reuters.

În primul proces penal al unei bănci importante din Elveția, procurorii cer despăgubiri de aproximativ 42,4 milioane de franci elvețieni de la Credit Suisse.

Cazul a stârnit un interes intens în Elveția, unde este considerat un test pentru o potențială atitudine mai dură a procurorilor față de băncile din țară.

Actul de acuzare are peste 500 de pagini și se axează pe relațiile pe care Credit Suisse și fostul său angajat le-au avut cu fostul luptător bulgar Evelin Banev și cu mai mulți asociați, dintre care doi sunt inculpați în acest caz. Un al doilea act de acuzare în acest caz îl acuză pe un fost manager de la Julius Baer de facilitarea spălării de bani.

Un reprezentant legal al fostului angajat al Credit Suisse, al cărui nume nu poate fi dezvăluit în conformitate cu legile elvețiene privind protecția vieții private, a declarat că acest caz este nejustificat, iar clientul său a negat orice abatere.

Un avocat al celor doi presupuși membri ai bandei, care sunt acuzați de mai multe capete de acuzare de deturnare de fonduri, fraudă și falsificare de documente în fața tribunalului federal elvețian, dar care nu pot fi numiți în temeiul legilor elvețiene privind confidențialitatea, a refuzat să comenteze. Un avocat al fostului manager de relații de la Julius Baer nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Banev, care nu se confruntă cu acuzații în Elveția, a fost condamnat pentru trafic de droguri în Italia în 2017 și apoi în Bulgaria în 2018 pentru că a făcut parte dintr-o organizație criminală activă în traficul de tone de cocaină din America Latină.

El a dispărut, dar a fost arestat în septembrie în Ucraina, de unde procurorii bulgari cer extrădarea sa pentru a fi acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și de trafic de droguri, se arată pe lista roșie a persoanelor căutate de Interpol.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: credit suisse