x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul secretar al Trezoreriei SUA pledează în Europa pentru susţinerea creşterii economice

Noul secretar al Trezoreriei SUA pledează în Europa pentru susţinerea creşterii economice

08 Apr 2013   •   19:51
Noul secretar al Trezoreriei SUA pledează în Europa pentru susţinerea creşterii economice

Noul secretar al Trezoreriei Statelor Unite, Jack Lew, a pledat luni, la Bruxelles, în prima sa vizită în Europa, pentru necesitatea susţinerii creşterii economice, într-un moment în care Comisia Europeană insistă pentru echilibrarea bugetelor, informează mediafax.ro.

Lew, al cărui turneu va mai include Frankfurt, Berlin şi Paris, s-a întreţinut la Bruxelles cu mai mulţi lideri, între care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Cei doi au pus accentul pe faptul că eforturile în favoarea creşterii trebuie să fie însoţite de consolidarea bugetară", a arătat un purtător de cuvânt al CE, Pia Ahrenkilde-Hansen.

Creşterea economică rămâne în centrul preocupărilor Statelor Unite şi Europei, în echilibru delicat cu austeritatea, potrivit unei note a analiştilor de la CM-CIC Securities.

"Am fost interesat în special de planurile partenerilor europeni de susţinere a cererii. Soliditatea noastră economică depinde de ceea ce se întâmplă dincolo de frontierele noastre. Ne interesează foarte mult sănătatea şi stabilitatea Europei", a declarat Lew într-un scurt discurs alături de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Lew a arătat că în timp ce zona euro se afundă în recesiune, fenomen imputat de numeroşi analişti măsurilor de austeritate adoptate în urma crizei datoriilor, economia americană a înregistat creştere în ultimele 14 trimestre, chiar dacă ritmul de creare de locuri de muncă este sub aşteptări.

În Europa, accentul rămâne pe reducerea deficitelor bugetare, pentru revenirea la o creştere care să nu amplifice datoriile. Comisia Europeană s-a arătat inflexibilă cu Portugalia, unde premierul Pedro Passos Coelho se confruntă cu o dublă dificultate, respectiv tăieri bugetare drastice în schimbul ajutorului primit din partea creditorilor internaţionali, dar cu respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, care a respins mai multe măsuri.

×