x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criticile în engleză marca Reding i-au iritat pe francezi

Criticile în engleză marca Reding i-au iritat pe francezi

de Irina Cristea    |    16 Sep 2010   •   00:00

Scandal şi nemulţumire în Franţa după discursul dur pe care comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, l-a avut la adresa politicii franceze de expulzare a romilor.



La o zi după ce comisarul luxemburghez a adus în discuţie declanşarea procedurii de încălcare a tratatelor europene (infringement) împotriva Franţei, francezii au reacţionat şi la nivel de Preşedinţie, şi de miniştri şi de comentatori politici.
Mai nou, una dintre nemulţumirile principale la adresa lui Viviane Reding este că s-a exprimat intenţionat în limba engleză, pentru a se distanţa de Franţa. Informaţia, publicată pe blogul ziarului Liberation şi atribuită unui purtător de cuvânt al Comisiei este dezvoltată într-un articol cu titlul "Furia anglofonă a lui Viviane Reding".

Alegerea făcută de comisarul de naţionalitate luxemburgheză e calificată drept "scandaloasă", "ridicolă" şi "contraproductivă". "E ca şi cum a vorbi franceză sau a fi francez te determină natural să te arăţi discriminatoriu faţă de romi sau să adopţi un comportament rasist. Această logică ar fi trebuit să conducă la interzicerea limbii germane în 1945", scrie autorul articolului.

Folosirea limbii engleze de comisarul luxemburghez este o "palmă" dată Parisului şi pentru că francezii sunt iritaţi de ponderea crescută a limbii engleze în instituţiile europene, în dauna francezei.
"Am fost personal îngrozită de circumstanţele care dau impresia că unele persoane sunt trimise într-un stat membru (al Uniunii Europene) numai pentru că aparţin unei anumite minorităţi etnice. Credeam că Europa nu va mai fi martor al unei asemenea situaţii după cel de-al doilea război mondial", este una dintre afirmaţiile dure făcute de comisarul pentru Justiţie.

Ieri, Preşedinţia franceză a calificat drept "inacceptabile" criticile lui Viviane Reding pe tema situaţiei romilor în Franţa, dar a apreciat că a venit momentul pentru un "dialog liniştit" cu Bruxelles-ul.
Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a spus că declaraţiile lui Viviane Reding reprezintă "un derapaj".

×
Subiecte în articol: externe