x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cu ochii pe Gazprom

Cu ochii pe Gazprom

de Sînziana Stancu    |    22 Dec 2007   •   00:00
Cu ochii pe Gazprom
Sursa foto: HO/

In cercurile politice de la Moscova se zvoneşte că preşedintele rus ar vrea să adauge la prestigiul său de lider politic şi la averea sa de zeci de miliarde de dolari şi compania Gazprom.

CAPITAL - Putin răvneşte şi la bogăţiile naturale


In cercurile politice de la Moscova se zvoneşte că preşedintele rus ar vrea să adauge la prestigiul său de lider politic şi la averea sa de zeci de miliarde de dolari şi compania Gazprom.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea deveni preşedintele companiei de stat Gazprom, după cum dezvăluie revista financiară Vedemosti, care citează surse din interiorul companiei. Putin ar putea prelua conducerea companiei de gaz după ce şi cel de-al doilea mandat al său prezidenţial se va incheia anul viitor, in luna martie. Informaţia din Vedemosti apare după ce revista Time l-a declarat zilele trecute pe preşedintele rus "Bărbatul Anului" şi după zvonurile privind averea sa secretă, de peste 40 de miliarde de dolari. Deocamdată, nici compania Gazprom şi nici Kremlinul nu au comentat informaţia.

Â

SCHIMB. Actualul preşedinte al Gazprom este favoritul lui Putin, vicepremierul Dimitri Medvedev, care şi-a depus săptămăna aceasta candidatura la fotoliul de la Kremlin, pentru apropiatele alegeri. Medvedev a fost propus şi va fi susţinut de preşedintele rus şi de partidul său in cursa prezidenţială din luna martie, pe care are toate şansele să o căştige. La răndul său, Medvedev i-a propus lui Putin, imediat după alegerile legislative de la inceputul acestei luni, căştigate de formaţiunea politică a preşedintelui, să accepte postul de prim-ministru in viitorul guvern, dacă el va căştiga pănă la urmă cursa prezidenţială, iar Putin a acceptat. Se va realiza astfel un schimb aparent de putere la care visează Putin, pentru a-şi perpetua controlul de pe o altă poziţie politică, in spatele unui succesor ales, de fapt, de el, după ce nu va mai fi preşedinte. Şi chiar dacă va deveni premier, el va putea să ajungă şi preşedintele Gazprom, companie la care are doar 4,5% din acţiuni. Medvedev a anunţat că se va retrage din funcţia de preşedinte al Gazprom dacă va deveni preşedinte. Potrivit ziarului britanic The Guardian, clanurile rivale de la Kremlin sunt implicate intr-o dispută fără precedent, pentru a obţine controlul asupra fondurilor companiilor de stat, asupra cărora preşedinţia deţine controlul.

sanziana.stancu@jurnalul.ro

In Elveţia şi Liechtenstein

Despre cele peste 40 de miliarde, pe care se zvoneşte că le-ar deţine Putin in secret, un analist politic rus a dezvăluit publicaţiei The Guardian că ar fi păstrate in bănci din Elveţia şi Liechtenstein. Stanislav Belkovski a mai spus că, dacă aceste zvonuri se vor adeveri, Putin ar fi cel mai bogat om din Rusia şi chiar din Europa. Belkovski a explicat că Putin deţine pachete importante de acţiuni in industria petrolieră şi a gazelor din Rusia: 37% din acţiunile Surgutneftegaz, in valoare de 20 de miliarde de dolari, 4,5% din acţiunile Gazprom şi cel puţin 75% din acţiunile de la Gunvor, o misterioasă companie elveţiană, fondată de Ghenadi Timcenko, un prieten al preşedintelui rus. Dar Belkovski nu e sigur că asta ar fi totul. "Suspectez că există afaceri de care nu ştiu nimic. Poate fi mai mult. Mult mai mult", a mai declarat analistul rus. "Sigur că numele lui Putin nu figurează in registrele acţionarilor. Există un sistem netransparent de deţinere ierarhică a fondurilor şi companiilor offshore. Destinaţia finală a fondurilor este in Elveţia şi Liechtenstein. Vladimir Putin ar trebui să fie beneficiarul final", a subliniat Belkovski.

×
Subiecte în articol: externe gazprom