x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum arata lumea in ajunul alegerilor din SUA si China

Cum arata lumea in ajunul alegerilor din SUA si China

de IncomeMagazine    |    31 Oct 2012   •   12:33
Cum arata lumea in ajunul alegerilor din SUA si China
Sursa foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA

La 6 noiembrie, alegerile prezidentiale din Statele Unite vor fi castigate fie de Barack Obama, fie de Mitt Romney. Doua zile mai tarziu, dar de cealalta parte a Oceanului, peste 2000 de membri ai Partidului comunist al Chinei se vor reuni la 8 noiembrie la Beijing pentru a decide, in decurs de aproximativ o saptamana, noua componenta a viitoarei conduceri a tarii.

Primele doua mari puteri economice ale lumii trec printr-o perioada de mari prefaceri, in contextul in care o lume intreaga este intr-o perioada de intense transformari. In special Orientul Mijlociu, cu numeroasele ei focare de tensiune, care fac si mai complicate relatiile dintre tarile din regiune.

Dupa discursul de la ONU, unde a cerut trasarea unei „linii rosii” pentru programul nuclear iranian, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a chemat la alegeri anticipate, care, ipotetic vorbind, i-ar putea conferi suficiete imputerniciri pentru a actiona impotriva Teheranului. La randul sau, Egiptul cauta echilibru atat in interiorul tarii, elaborand o noua Constitutie, cat si in politica externa.

In ceea ce priveste Turcia, care oscileaza intre Europa si Orientul Mijlociu, economia tarii a devenit suficient de puternica pentru ca Ankara sa-si impuna punctul de vedere in regiune: ea a intrat intr-un joc periculos cu vecinul sudic, Siria, cerand aliatilor din NATO sa-i asigure securitatea.

Citeste intreaga analiza pe incomemagazine.ro


Citeste si
Cine va conduce una din cele mai mari puteri ale lumii. "S-a stabilit deja ORDINEA"
Vom asista la un nou razboi dintre China si India?
Noua racheta balistica rusa, mai infricosatoare decat Satana

×
Subiecte în articol: barack obama Mitt Romney China alegeri