La 6 noiembrie, alegerile prezidentiale din Statele Unite vor fi castigate fie de Barack Obama, fie de Mitt Romney. Doua zile mai tarziu, dar de cealalta parte a Oceanului, peste 2000 de membri ai Partidului comunist al Chinei se vor reuni la 8 noiembrie la Beijing pentru a decide, in decurs de aproximativ o saptamana, noua componenta a viitoarei conduceri a tarii.
Primele doua mari puteri economice ale lumii trec printr-o perioada de mari prefaceri, in contextul in care o lume intreaga este intr-o perioada de intense transformari. In special Orientul Mijlociu, cu numeroasele ei focare de tensiune, care fac si mai complicate relatiile dintre tarile din regiune.
Dupa discursul de la ONU, unde a cerut trasarea unei „linii rosii” pentru programul nuclear iranian, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a chemat la alegeri anticipate, care, ipotetic vorbind, i-ar putea conferi suficiete imputerniciri pentru a actiona impotriva Teheranului. La randul sau, Egiptul cauta echilibru atat in interiorul tarii, elaborand o noua Constitutie, cat si in politica externa.
In ceea ce priveste Turcia, care oscileaza intre Europa si Orientul Mijlociu, economia tarii a devenit suficient de puternica pentru ca Ankara sa-si impuna punctul de vedere in regiune: ea a intrat intr-un joc periculos cu vecinul sudic, Siria, cerand aliatilor din NATO sa-i asigure securitatea.
Citeste intreaga analiza pe incomemagazine.ro
Citeste si
Cine va conduce una din cele mai mari puteri ale lumii. "S-a stabilit deja ORDINEA"
Vom asista la un nou razboi dintre China si India?
Noua racheta balistica rusa, mai infricosatoare decat Satana