x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum sa furi bani cu lopata

Cum sa furi bani cu lopata

19 Ian 2005   •   00:00

ROMANI IN LUME
INFRACTIUNI - Politia alerga dupa romani prin toata Spania Intre 12 si 15 ianuarie au fost arestati in Spania aproape 60 de romani certati cu legea. Doi dintre ei au jefuit masini si locuinte la Alicante, trei au comis un viol la Gijon, iar ceilalti fac parte dintr-o banda care ataca bancomate cu lopata.
COSTIN ANGHEL, ANA-MARIA LUCA

GRESEALA. Romanii din Spania au uitat ca lopetile sunt facute pentru gradinarit si au ajuns pe mana politiei
Cea mai importanta captura a politistilor spanioli a fost la Valencia, la 12 ianuarie. Politistii spanioli au arestat in total 51 de membri ai unei grupari care jefuia bancomate in 11 provincii spaniole. Din banda faceau parte si fosti militari romani, conform reprezentantilor politiei nationale spaniole, citati de El Periodico Mediterraneo.

Treizeci dintre cei arestati au fost deja condamnati marti la inchisoare. In palmaresul gruparii, investigatorii au trecut 120 de atacuri contra unor institutii bancare sau firme, de pe intreg cuprinsul Spaniei, totul in decurs de numai un an. Numai in zona Valenciei, romanii au jefuit 20 de bancomate. Patruzeci de membri ai bandei au fost arestati miercurea trecuta in timp ce se odihneau dupa ce comisesera un jaf in noaptea precedenta.

"LOPATA SI MACARAUA". Daca romanii din Anglia, Irlanda sau Canada prefera sa falsifice cardurile bancare pentru a goli bancomatele de bani, cei din Spania sunt adeptii unei metode mai directe… "metoda lopetii". Adica scoteau bancomatul cu totul din perete si-l spargeau cu lopata. Tintele lor preferate erau bancomatele din satele sau orasele in care politistii nu erau prea vigilenti. Momentul preferat: orice ora din noapte. In timpul anchetei s-a stabilit ca romanii au dat lovituri in provinciile Alicante, Valencia, Castell"n, Teruel si Soria, dar se banuieste ca si alte provincii ale Spaniei au fost vizitate cu "scop de lucru" de romani. Loviturile erau date in grupuri mici.

Dupa ce goleau un bancomat sau jefuiau o firma, hotii isi puneau prada la loc sigur, abandonau masina folosita si mergeau la somn. Majoritatea banilor erau trimisi in Romania. Politistii nu au reusit sa recupereze decat o mica parte din prada estimata la cateva sute de mii de euro.

ULTIMUL PUI DE SOMN. Politia spaniola luase urma bandei de acum aproape un an, urmarea fiecare miscare a infractorilor, fiecare pui de somn de dupa fiecare jaf! Miercurea trecuta, dupa o noapte plina de activitati infractionale, romanii se retrasesera in cele opt "cuiburi" din Valencia, Manises, Torrent si Montserrat. Dimineata, o suta de politisti spanioli le-au batut acestora pe la usi si i-au arestat. Unii au incercat sa fuga, dar au fost prinsi. Unul dintre ei, arestat la Manises, si-a rupt chiar piciorul cand incerca sa scape. Romanii au refuzat sa colaboreze cu autoritatile spaniole. La numai o zi dupa arestare, au fost prezentati judecatorului din XÃ tiva, coordonatorul investigatiei. Dupa ce au fost audiati de judecatori, romanii au fost transferati in inchisorile din Patraix, Benimaclet, Alfafar, Picassent, Paiporta si Moncada.

VIOL IN TREI
In localitatea Gijon, trei romani vor fi candamnati la inchisoare, pentru ca s-au hotarat sa aiba o partida de sex nebun cu una dintre localnice, fara ca aceasta sa fie de acord. La 15 ianuarie, in jurul orei 23:00, ei au acostat o tanara in varsta de 18 ani din localitate, la o terasa aflata pe plaja de vest.
Dupa ce au violat-o, ei au si batut-o pe tanara pana au desfigurat-o. Dupa ce a reusit sa scape, fata a cerut ajutorul celor care erau pe terasa unde fusese acostata. Acestia au recunoscut-o si s-au hotarat sa-i pedepseasca pe faptasi. La prinderea romanilor au participat atat angajatii terasei, cat si clientii acesteia. Ei s-au asezat la panda in apropierea locului unde fusese violata tanara, in speranta ca ei se vor intoarce. Si chiar asa s-a intamplat. Aproape de miezul noptii, unul dintre cei trei agresori s-a intors. Uitase sa-si ia pantalonii de la locul faptei. Spaniolii l-au prins, au chemat politia si, la cateva ore, au fost arestati si ceilalti doi.

"FRANCEZII"
Agentii Politiei Nationale au retinut la Alicante, la 15 ianuarie, doi romani acuzati ca jefuiau locuinte si furau masini. Au fost prinsi cand se aflau intr-o masina furata si aveau asupra lor documente franceze false si bijuterii furate. De asemenea, dupa ce au perchezitionat locuintele celor doi in Los Arenales del Sol, politistii au gasit bijuterii, aparate de fotografiat, telefoane mobile si alte obiecte pe care le furasera din casele pe care le jefuisera.
×
Subiecte în articol: diaspora romănii