x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa înarmării. Acord politic în UE privind achizițiile comune de armament

Cursa înarmării. Acord politic în UE privind achizițiile comune de armament

de Redacția Jurnalul    |    28 Iun 2023   •   21:45
Cursa înarmării. Acord politic în UE privind achizițiile comune de armament
Sursa foto: Hepta

Statele UE au ajuns la un acord politic privind achizițiile comune de armament.

Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană au încheiat un acord politiv privitor la Regulamentul de instituire a instrumentului de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziţii publice comune (EDIRPA). Bugetul se ridică la 300 de milioane de euro, arată executivul comunitar. 

"Acest acord politic marchează un eveniment important pentru integrarea apărării europene. Cu ajutorul EDIRPA, vom oferi un stimulent prin intermediul bugetului UE pentru a încuraja statele membre să achiziţioneze împreună produsele de apărare de care au nevoie urgentă. Acest lucru va oferi previzibilitate şi vizibilitate industriei de apărare şi va contribui la extinderea şi accelerarea capacităţilor de producţie. EDIRPA este esenţial pentru ajutorul nostru imediat acordat Ucrainei şi pentru refacerea unor părţi din stocuri în statele membre. Ne aşteptăm acum la un acord rapid cu privire la Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii, pe care l-am prezentat în mai 2023", a spus comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

EDIRPA are drept scop reducerea costurilor şi stimulare competitivitatății şi eficienţei bazei industriale şi tehnologice de apărare. Achiziţiile publice comune ale statelor UE oferă previzibilitate industriei de apărare pentru a crește producția.

Instrumenul sprijină statele UE pentru alocarea a minimum 35% din bugetele interne pe echipamente militare în cadrul programelor comune. 

Se dorește finalizarea negocierilor la Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP) pentru a sprijini capacitatea industrială de producere de muniții pentru Ucraina şi statele UE.


 

×
Subiecte în articol: inarmare ue armament achizitii