x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa înarmării. Japonia vrea să sporească cheltuielile militare din cauza apropierii dintre Rusia și China. Reacția Beijingului

Cursa înarmării. Japonia vrea să sporească cheltuielile militare din cauza apropierii dintre Rusia și China. Reacția Beijingului

22 Iul 2022   •   14:32
Cursa înarmării. Japonia vrea să sporească cheltuielile militare din cauza apropierii dintre Rusia și China. Reacția Beijingului

Războiul din Ucraina ar putea provoca legături mai apropiate între Rusia și China, arată un raport anual privind apărarea al guvernului nipon, citat de agenția Kyodo. Din acest motiv, Tokyo vrea să crească cheltuielile militare. Beijingul contestă concluziile raportului.

"Pentru Rusia, care este izolată internaţional şi şi-a uzat forţele terestre din cauza agresiunii împotriva Ucrainei, importanţa cooperării politice şi militare cu China ar putea creşte", arată documentul, care precizează că trebuie monitorizate relațiile dintre cele două țări deoarece ar putea avea un "impact direct" asupra mediului de securitate al Japoniei.

Rusia și China și-au strâns colaborarea, inclusiv în domeniul militar, desfățurând o misiune comună, în luna mai 2022, cu bombardiere deasupra Mării Japoniei, Mării Chinei de Est şi Pacificului.

Totodată, raportul critică autoritățile de la Moscova pentru crearea unei situaţii "fără precedent" prin invadarea Ucrainei "efectuată făţiş, incompatibilă cu legea şi ordinea internaţionale şi care costă vieţi de oameni nevinovaţi". Tolerarea unor astfel de acţiuni ar putea încuraja "implicaţii incorecte" prin modificarea unilaterală a statu-quoului și în alte regiuni, inclusiv din Asia. Afirmațiile se referă la China, care îşi extinde activităţile militare maritime şi aeriene, în special în Marea Chinei de Est. Beijingul "se angajează în încercări unilaterale şi coercitive de a schimba statu-quoul pe baza propriilor afirmaţii", referindu-se la Taiwan, ceea ce constitutie "un motiv de îngrijorare gravă" pentru regiune.
Beijingul nu acceptă independența Taiwanului, considerând-o în continuare o parte a Chinei. 
Ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, a spus că "tensiunile regionale sunt în creştere, iar China îşi demonstrează disponibilitatea de a realiza reunificarea cu Taiwanul prin forţă".

Raportul face referire și la Coreea de Nord, care a lansat rachete "cu o frecvenţă extrem de ridicată şi într-un mod nou", iar acţiunile sale constituie "ameninţări grave şi iminente" pentru securitatea Japoniei. Phenianul s-ar putea angaja şi în alte "provocări", referindu-se lal un al 7-lea test nuclear al acesti țări și primul după 2017.

Din aceste motive, raportul arată că este nevoie de creșterea cheltuielilor militare. Bugetul apărării a fost limitat la 1% din PIB, respectiv 5.000 de miliarde de yeni iar Japonia se află astfel alături Australia şi Coreea de Sud printre statele cu cele mai mici procente din PIB alocate apărării.
Prin urmare, Partidul Liberal Democrat, condus de premierul Fumio Kishida, vrea creșterea cheltuielilor de apărare în următorii 5 ani până la 2% din PIB.

China contestă acuzațiile Japoniei

Autoritățile de la Beijing contestă raportul anual privind apărarea publicat de guvernul nipon, prin care Japonia afirmă că relațiile dintre China și Rusia se întăresc, China intimidează Taiwanul.

"Noua carte albă a apărării Japoniei face acuzaţii şi denigrează politica de apărare, dezvoltarea economiei de piaţă şi activităţile maritime legitime ale Chinei", spune purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe de la Beijing, Wang Wenbin, care precizează că documentul "exagerează aşa-numita ameninţare chineză" şi se amestecă în afacerile interne ale Chinei privind Taiwanul.
"China şi-a exprimat nemulţumirea puternică şi opoziţia hotărâtă faţă de aceasta şi a prezentat observaţii severe părţii japoneze despre subiect", a explicat oficialul. 

Totodată, Wang Wenbin a mai făcut referire la faptul că Japonia vrea să aloce mai mulți bani pentru înarmare. 
"Cerem părţii japoneze să înceteze imediat practica greşită de a exagera ameninţările de securitate din vecinătatea sa şi de a găsi scuze pentru propriul arsenal militar puternic."
 

×
Subiecte în articol: japonia cheltuieli militare