x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa înarmării. România achiziționează drone Bayraktar și vrea sistemul antiaerian "Domul de Fier"

Cursa înarmării. România achiziționează drone Bayraktar și vrea sistemul antiaerian "Domul de Fier"

13 Oct 2022   •   12:15
Cursa înarmării. România achiziționează drone Bayraktar și vrea sistemul antiaerian "Domul de Fier"

În cadrul eforturilor privind înarmarea, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, Româna vrea să achiziționeze drone Bayraktar și sistemul antiaerian israelian ''Domul de Fier'', potrivit ministrului Apărării, Vasile Dîncu, într-un interviu pentru EFE.

''Forţele Terestre intenţionează să achiziţioneze trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord UAS Bayraktar TB2'', a spus oficialul român, care a mai precizat că parlamentul a votat începerea achiziției și a confirmat dorința de a cumpăra sistemul ''Domul de Fier''.

Dronele de producție turcă Bayraktar au fost folosite anterior în Nagorno-Karabah, de către forțele Azerbaidjanului împotriva Armeniei. Totodată, armata ucraineană le folosește în conflictul cu Federația Rusă. 

Guvernul României este interesat și de sistemul ''Domul de Fier''.
''În aceste momente, specialiştii noştri lucrează la principiile unui program de dotare care are ca obiectiv achiziţionarea de sisteme de apărare aeriană'', a precizat Dîncu, care s-a întâlnit luna trecută la Tel Aviv cu omologul său israelian Benny Gantz, unde au discutat despre acest aspect.

În cazul în care tratativele se vor concretiza, România ar deveni prima țară din Europa dotată cu acest sistem, considerat cel mai performant din lume. Acesta a fost folosit de forțele israeliene împotriva grupării palestiniene Hamas și a interceptat 90% dintre rachetele lansate de aceasta din urmă. 

SUA a participat la dezvoltarea sistemului israelian ''Domul de Fier'', astfel că este nevoie de acordul său pentru orice achiziție. 

De asemenea, România poate cumpăra 32 de avioane F-16 din excedentul Norvegiei, potrivit unei legi adoptate recent.

O altă țară avută în vedere pentru achiziția de tehnologie militară este Coreea de Sud. Vasile Dîncu a invitat ''companiile sud-coreene din industria apărării să-şi îndrepte atenţia către programele de dotare a Armatei Române''.

×