x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Constituţională cehă aprobă Tratatul de la Lisabona

Curtea Constituţională cehă aprobă Tratatul de la Lisabona

de Mihaela Matachita    |    03 Noi 2009   •   00:00

Curtea Constituţională din Cehia a decis marţi că Tratatul de la Lisabona este conform cu Legea fundamentală a ţării, condiţie necesară pentru ratificarea completă a documentului.



Un număr de 17 deputaţi cehi, opozanţi ai tratatului, ceruseră Curţii Constituţionale să verifice dacă textul tratatului, care urmăreşte să permită Uniunii Europene (UE) o funcţionare mai eficientă, este în conformitate cu Constituţia ţării.

Decizia de marţi deschide calea pentru semnarea tratatului de către Vaclav Klaus, ultimul dintre cei 27 de lideri europeni care nu a semnat acest document. Săptămâna trecută, liderii statelor membre reuniţi la Bruxelles au aprobat cererea "de ultimă oră" a preşedintelui Klaus de exceptare ("opt-out") de la Carta drepturilor fundamentale, în schimbul promisiunii semnării tratatului de la Lisabona. Acesta trebuie să fie ratificat de toate ţările UE pentru a intra în vigoare.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, premierul britanic, Gordon Brown, au salutat decizia Curţii Constituţionale a Cehiei.
Înfiinţarea unui post de preşedinte, consolidarea competenţelor Parlamentului European şi eficientizarea procesului decizional sunt principalele schimbări prevăzute de Tratatul de la Lisabona.

×
Subiecte în articol: externe