x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutii cu aer curat luat de la munte - ultima găselniţă în lupta cu poluarea din Beijing

Cutii cu aer curat luat de la munte - ultima găselniţă în lupta cu poluarea din Beijing

31 Ian 2013   •   10:10
Cutii cu aer curat luat de la munte - ultima găselniţă în lupta cu poluarea din Beijing

Nivelul poluării în capitala Chinei, Beijing, a ajuns la cote fără precedent, în ultima lună, punând în real pericol sănătatea cetăţenilor. Poluarea este măsurată în funcţie de micro-particulele de 2,5 micrometri existente în aer.

Nivelul 20 este cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Se consideră că peste nivelul 300 sănătatea cetăţenilor este pusă serios în pericol. În China, însă, nivelul a depăşit în mod constant 500, ajungând la un record de 755, pe 12 ianuarie.

Această situaţie l-a scos la scenă pe unul dintre milionarii excentrici ai Chinei, Chen Guangbiao, îmbogăţit din afaceri din domeniul reciclării, care a început să distribuie în Beijing cutii cu aer curat, adus de la munte.

Cutiile, de dimensiunile unor doze de suc, au fost împărţite gratuit chiar de către milonar, însă ele se găsesc şi la vânzare la preţul de 5 yuani (aproximativ 2,5 lei), încasările urmând să fie livrate către organizaţiile caritabile.

"Vreau să le transmit primarilor, guvernatorilor şi marilor companii că nu trebuie să aibă ca ţintă doar bugetul sau profitul, sacrificând în acest timp sănătatea copiilor noştri", a declarat Chen.

"Dacă ies din casă, în 20 de minute deja mă doare gâtul şi am ameţeli", spune Chen.

Afaceristul de 44 de ani, cu o avere estimată la 740 de milioane de dolari, nu ratează nicio ocazie să se autopromoveze, chipul lui apărând şi pe cutiile de aer curat.

Campania sa se pare că a avut succes. În 10 zile s-au vândut 8 milioane de cutii de aer de la munte. 

×
Subiecte în articol: poluare beijing China