x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur nuclear în Coreea de Nord

Cutremur nuclear în Coreea de Nord

07 Ian 2016   •   10:06
Cutremur nuclear în Coreea de Nord
Sursa foto: Rodong Sinmun / HANDOUT/EPA

Observatorii internaţionali spun că amplitudinea exploziei subterane a fost mai mare decât cea resimţită la testarea precedentă a unei bombe nucleare în Coreea de Nord, în 2013. Totuşi, specialiştii se îndoiesc că ar fi vorba de o bombă cu hidrogen, aşa cum susţine regimul de la Phenian, pentru că în acest caz unda de şoc ar fi fost mult mai mare. Experţii au adăugat, de asemenea, că se îndoiesc că statul nord-coreean are tehnologia necesară pentru a fabrica o bombă nucleară suficient de mică pentru a fi montată pe o rachetă de croazieră. În urma anunţului, SUA şi Japonia au convocat o şedinţă de urgenţă a Consiliului ONU. Reacţii de condamnare au venit din partea Coreei de Sud, care a numit testul „o ameninţare gravă pentru pacea globală”, dar şi din partea Chinei, care a anunţat că „se opune ferm” acestui gen de teste care „contravin normelor comunităţii internaţionale”. Premierul japonez, Shinzo Abe, a numit testul drept o ameninţare la adresa securităţii ţării sale, care nu poate fi tolerată.

Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen într-o facilitate subterană. Anunţul a fost confirmat de geologii americani, care au detectat un cutremur de 5,1 grade a cărui sursă nu a fost una naturală.

Testele precedente
● 2002 – Coreea de Nord anunţă că dezvoltă arme nucleare;

● 2006 – Se anunţă prima detonare-test la Punggye-ri;

● 2009 – La o lună după ce se retrage din negocierile internaţionale, Coreea de Nord detonează a doua bombă nucleară;

● 2013 – Are loc al treilea test, cu o bombă descrisă ca fiind mai mică şi mai uşoară;

● 2015 – Phenianul susţine că a testat o rachetă subma¬rină, greu de detectat.

SUA au somat Coreea de Nord să-şi respecte obligaţiile internaţionale, afirmând că va răspunde la provocări. După testările precedente, comunitatea internaţională a aplicat sancţiuni economice.
 

×