x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dacă Iranul obține bomba atomică, toate țările arabe îl vor urma, estimează președintele Israelului

Dacă Iranul obține bomba atomică, toate țările arabe îl vor urma, estimează președintele Israelului

17 Noi 2013   •   10:36
Dacă Iranul obține bomba atomică, toate țările arabe îl vor urma, estimează președintele Israelului

Dacă Iranul va reuși să producă o bombă atomică, atunci toate țările din Orientul Mijlociu vor urma această cale, a estimat președintele Israelului, Shimon Peres, într-un interviu publicat duminică de săptămânalul francez Le Journal du Dimanche, informează agerpres.ro.

"Lucrul de care ne-am convins este că dacă Iranul va fabrica o bombă atomică, toate țările din Orientul Mijlociu vor dori să procedeze la fel", susține Peres.

În același interviu, președintele israelian își manifestă aprecierea pentru poziția fermă a Franței la negocierile privind programul nuclear iranian, subliniind că presiunea asupra Teheranului trebuie menținută pentru ca acesta să renunțe complet la programul nuclear.

"Este adevărat că în Israel am apreciat cu adevărat poziția de fermitate a Franței față de Iran", a punctat președintele israelian.

Și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut Franței, într-un interviu acordat săptămâna aceasta cotidianului Le Figaro, să nu-și schimbe atitudinea la următoarea rundă de negocieri cu Iranul, pe data de 20 noiembrie. Oficiali de la Teheran au acuzat Franța că, prin poziția sa intransigentă, a provocat eșecul ultimei runde de negocieri de la Geneva dintre Iran și Grupul 5+1 (alcătuit din SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania).

Întrebat despre bănuială că Israelul deține arme nucleare, Shimon Peres a răspuns că descurajarea nucleară trebuie evaluată "în funcție de cel care deține arme nucleare, pentru că dacă acesta are un comportament agresiv, sprijină terorismul și dezvoltă o politică hegemonică, atunci există o problemă".

"Noi nu am spus niciodată că avem bomba atomică și nu am amenințat niciodată pe nimeni", a mai spus președintele israelian, menținând linia adoptată de pe acest subiect de statulul evreu, care nici nu a confirmat și nici nu a dezmințit vreodată această informație, deși unii experți străini susțin că Israelul dispune de cel puțin o sută de focoase nucleare.
 

×