Dupa ce ieri, tabloidul britanic cerea iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana din cauza infractorilor romani si bulgari, astazi, Daily Mail ia in vizor competenta asistentelor medicale provenite din Romania sau Bulgaria si care lucreaza in Marea Britanie.
Lordul Robert Winston, unul dintre medicii de top ai Marii Britanii, avertizeaza ca asistentele medicale originare din Europa de Est, in special asistentele romance si bulgaroaice, pun in pericol viata pacientilor deoarece nu pot vorbi corect limba engleza.
"Comunicarea intre pacient si personalul medical are o importanta vitala. Si riscam sa pierdem aceasta comunicare din cauza asistentelor care nu stiu sa vorbeasca limba engleza", spune lordul britanic.
Winston a declarat ca este ingrijorat in special de asistentele din Romania si Bulgaria, care au competente limitate de comunicare "chiar si in limba lor". "Nu este corect pentru ceilalti colegi care sunt fortati sa lucreze cu astfel de indivizi", mai spune Winston, care a informat Camera Lorzilor ca acestea au fost instruite intr-un "mod complet diferit" de asistentele britanice si nu sunt obisnuite sa discute cu doctorii sau cu pacientii lor.
Lordul Winston, profesor de studii de fertilitate la Imperial College London, a avertizat ca aceste competente reduse de comunicare devin tot mai raspandite in sistemul public de sanatate din Marea Britanie si se vor agrava daca nu sunt luate masuri, scrie Daily Mail.
Opinia lordului Winston a fost impartasita si de lordul Kakkar. "Nu este corect pentru cetatenii Marii Britanii. Cand sunt bolnavi si devin pacienti, ei trebuie sa fie convinsi ca personalul medical este competent si ca se ridica la standardele sistemului nostru de sanatate", a declarat pentru Daily Mail chirurgul Kakkar.
Lordul Winston mai spune ca, din experienta proprie, atunci cand a muncit in strainatate, a observat ca asistentele medicale din Europa de Est nu sunt obisnuite sa comunice cu medicii si pacientii. "Comunicarea intre pacient si personalul medical are o importanta vitala. Si riscam sa pierdem aceasta comunicare din cauza asistentelor care nu stiu sa vorbeasca limba engleza", a avertizeaza medicul.
Conform legislatiei Uniunii Europene, autoritatile nationale nu pot testa competentele lingvistice sau medicale ale asistentelor din state Uniunii Europene. Astfel de teste sunt considerate ca ar restrictiona libera circulatie a fortei de munca.
Numarul asistentelor europene inregistrate la munca in Marea Britanie s-a dublat din octombrie, de cand au fost eliminate aceste teste. Numai in primele luni, in Marea Britanie au venit 1.500 de asistente.
Consiliul Medical General a anuntat ca 22.060 dintre doctorii care au licenta de munca in Marea Britanie provin din Zona Economica Europeana, inclusiv 1.862 de doctori calificati in Romania si 722 in Bulgaria.