x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Danemarca: Un lider neonazist asigură protecţia familiei regale!

Danemarca: Un lider neonazist asigură protecţia familiei regale!

09 Noi 2009   •   00:00
Danemarca: Un lider neonazist asigură protecţia familiei regale!

Armata daneză a recunoscut faptul că unul dintre principalii oficiali ai partidului neonazist îşi îndeplineşte serviciul militar în cadrul unităţii însărcinate cu protecţia familiei regale. Structurile militare din aceastăţară au confirmat, astfel, o informaţie publicată de un cotidian din regatul scandinav.



Daniel Carlsen, în vârstă de 19 ani şi membru activ al Mişcării Naţional-Socialiste Daneze (DNSB), îşi efectuează serviciul militar în cadrul Gărzii Regale, Kongelige Livsgarde. Garda Regală este însărcinată, printre altele, cu protejarea palatelor regale, a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major danez (HOK). "Avem libertate de opinie în Danemarca, libertatea de a intra în armată şi de asemenea libertatea de a fi membru al unei mişcări. Îşi execută serviciul, este în formaţie, nu o protejează direct pe regină şi după cele patru luni de serviciu, va merge acasă. Nu era nevoit să spună în momentul angajamentului său că este membru al partidului nazist, iată deci de ce se găseşte acolo", a precizat Kim Gruenberger, întrebat în legătură cu riscul de a avea într-o unitate însărcinată cu protejarea monarhiei constituţionale un militant neonazist ce se prezintă în mod deschis ca fiind un duşman al democraţiei.

Spre deosebire de multe ţări europene, Danemarca tolerează existenţa unui partid nazist declarat, care defilează periodic cu svastici, afişându-şi nostalgia după Germania hitleristă, şi poate să îşi prezinte candidaţi la alegeri. Carlsen a explicat în trecut că "Adolf Hitler era idolul meu. Şi eu sunt un duşman al democraţiei şi nici nu cred că naziştii i-au exterminat pe evrei", citează cotidianul Stiften din Aarhus, care a şi dezvăluit cazul. El este considerat drept unul dintre neonaziştii cei mai influenţi din regat, după liderul mişcării, Jonni Hansen, potrivit cotidianului regional.

×
Subiecte în articol: externe