x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summitul NATO: Ce decizii au luat aliații pe cele mai importante teme ale momentului

Summitul NATO: Ce decizii au luat aliații pe cele mai importante teme ale momentului

de Redacția Jurnalul    |    11 Iul 2024   •   11:15
Summitul NATO: Ce decizii au luat aliații pe cele mai importante teme ale momentului
Sursa foto: Hepta

Liderii țărilor NATO au subliniat un angajament de aderare pentru Ucraina și au adoptat o poziție mai fermă cu privire la sprijinul Chinei pentru Rusia într-o declarație făcută miercuri la summitul de la Washington. Alianța va continua să sprijine Ucraina „pe calea sa ireversibilă către integrare”.

Părțile-cheie ale declarației summitului alianței militare transatlantice, citate de Reuters:

UCRAINA
Declarația precizează că aliații intenționează să furnizeze Ucrainei o finanțare minimă de 40 de miliarde de euro (43,28 miliarde de dolari) sub formă de ajutor militar în cursul anului următor, dar nu s-a oprit la angajamentul financiar multianual solicitat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Declarația afirmă că alianța va continua să sprijine Ucraina „pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, în timp ce Kievul continuă „munca vitală” de reforme democratice, economice și de securitate. Acesta reafirmă că NATO „va fi în măsură să adreseze Ucrainei invitația de a adera la alianță atunci când aliații vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite”.

Aliații au decis, de asemenea, ca NATO să preia cea mai mare parte a coordonării echipamentelor militare și a formării pentru Ucraina de la o coaliție ad-hoc condusă de SUA.

Unii diplomați văd acest lucru ca un efort de a proteja procesul de o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Dar mulți se îndoiesc că acest lucru l-ar putea împiedica pe Trump să reducă drastic ajutorul SUA pentru Kiev dacă ar alege să facă acest lucru.

RUSIA
Alianța a condamnat, de asemenea, „retorica nucleară iresponsabilă și semnalele nucleare coercitive ale Rusiei, inclusiv staționarea anunțată de arme nucleare în Belarus”, adăugând că Minskul continuă să permită războiul Rusiei în Ucraina.

Dar aliații rămân dispuși să mențină canale de comunicare cu Moscova pentru a „atenua riscurile și a preveni escaladarea”, se arată în declarație.

CHINA
Declarația a consolidat, de asemenea, limbajul NATO din trecut cu privire la China, numind-o un „facilitator decisiv” al războiului Rusiei din Ucraina și afirmând că Beijingul continuă să reprezinte provocări sistemice pentru securitatea euro-atlantică.

Declarația a făcut apel la China să înceteze orice sprijin material și politic pentru efortul de război al Rusiei. De asemenea, a acuzat Iranul și Coreea de Nord că alimentează războiul Rusiei în Ucraina prin furnizarea de sprijin militar direct Moscovei.

Declarația și-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitățile spațiale ale Chinei, a făcut referire la extinderea rapidă a arsenalului său nuclear și a îndemnat Beijingul să se angajeze în discuții privind reducerea riscurilor strategice.

INDO-PACIFIC
Declarația pune în discuție importanța regiunii Indo-Pacific pentru NATO, afirmând că evoluțiile din această regiune afectează în mod direct securitatea euro-atlantică.

Alianța a declarat că își consolidează cooperarea cu partenerii din Asia-Pacific, inclusiv prin sprijinul acordat Ucrainei și prin apărarea cibernetică.

Alianța se va întâlni joi cu liderii din Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Uniunea Europeană pentru a discuta despre provocările de securitate și cooperare.

UE ȘI NATO
Declarația precizează că cooperarea dintre NATO și UE a devenit mai semnificativă în contextul Ucrainei, adăugând că alianța recunoaște valoarea unei apărări europene mai puternice și mai capabile.

Declarația precizează că dezvoltarea unor capacități de apărare coerente, complementare și interoperabile și evitarea duplicării inutile sunt esențiale pentru ca zona euro-atlantică să fie mai sigură.

APĂRARE AERIANĂ ȘI ANTIRACHETĂ, DESCURAJARE NUCLEARĂ
Declarația afirmă că alianța va descuraja și va apăra împotriva tuturor amenințărilor aeriene și cu rachete prin consolidarea sistemului integrat de apărare antiaeriană și antirachetă.

Declarația precizează că NATO își menține angajamentul de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranța și securitatea misiunii de descurajare nucleară.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: summit nato declaraţie puncte cheie