x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Declarație ȘOC a șefului diplomației de la Moscova: O majoritate zdrobitoare de țări dă dreptate Rusiei. Nu toată lumea are curaj să spună

Declarație ȘOC a șefului diplomației de la Moscova: O majoritate zdrobitoare de țări dă dreptate Rusiei. Nu toată lumea are curaj să spună

04 Oct 2022   •   16:25
Declarație ȘOC a șefului diplomației de la Moscova: O majoritate zdrobitoare de țări dă dreptate Rusiei. Nu toată lumea  are curaj să spună
Sursa foto: Hepta

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, spune că majoritatea statelor lumii sunt de acord cu anexarea celor patru regiuni ucrainene, în urma referendumurilor, însă nu au au curaj să declare acest lucru, scrie EFE.

"O majoritate zdrobitoare de ţări, şi vă garantez acest lucru, înţelege perfect că avem dreptate. Nu toată lumea are curaj şi nici forţă să vorbească obiectiv şi direct despre aceasta", a afirmat demnitarul în fața Consiliului Federației Ruse, la votul final privind îndeplinirea procedurii de alipire a regiunilor Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson.

El a mai precizat că este "convins că adevărul va învinge".

''Desigur, ar fi mai adecvat ca toate ţările lumii să recunoască noua realitate, care a fost inevitabilă'', a precizat Lavrov.

Acesta susține teza potrivit căreia "un mare număr de instrumente juridice, inclusiv Carta ONU, consacră principiile egalităţii şi autodeterminării popoarelor" şi consideră că nici președintele Ucrainei,  Volodimir Zelenski, și nici predecesorul său, Petro Poroşenko, "nu au respectat aceste criterii".

"Acum se aplică un scenariu dictat chiar de viaţa însăşi, care se bazează pe voinţa liberă a persoanelor", a concluzionat oficialul rus. 

Comunitatea internațională respinge referendumurile și alipirea regiunilor din sud-estul Ucrainei la Federația Rusă. Singurul stat care a recunoscut, până acum, anexarea acestora este Coreea de Nord.

×
Subiecte în articol: serghei lavrov Rusia anexare