x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Demis de Eltin, pus premier de Putin

Demis de Eltin, pus premier de Putin

02 Mar 2004   •   00:00

Dupa decizia-surpriza de a demite tot guvernul, presedintele Vladimir Putin a mai facut o mutare neasteptata ieri, numindu-l in fruntea noului cabinet pe Mihail Fradkov, un personaj total necunoscut rusilor.

Bun profesionist, onest, cu experienta. Acestea sunt, in opinia presedintelui rus, Vladimir Putin, trasaturile unui prim-ministru perfect. Liderul de la Kremlin crede ca a si gasit omul potrivit, Mihail Fradkov, actualul reprezentant al Rusiei pe langa Uniunea Europeana (UE). Putin l-a propus ieri pe Fradkov in functia de premier, luand prin surprindere clasa politica pentru a doua oara dupa ce martea trecuta a anuntat demiterea intregului guvern. Fradkov, fost sef al Politiei fiscale, un fel de Autoritatea pentru Control condusa de ministrul Blanculescu la Bucuresti, are 53 de ani si a mai fost ministru si in perioada conducerii Eltin.

VROIA SA FIE OLIGARH. Desi a fost ministru pentru Comertul Exterior si ministru al Comertului, perioada Eltin nu a fost cea mai fericita din viata lui Fradkov. Presa straina sustine ca acesta a fost in patru randuri concediat de Eltin. Fradkov este un strain pentru electoratul rus si nu face parte din anturajul lui Putin. In acest context, decizia de numire a sa in fruntea cabinetului rus pare extrem de ciudata. Cu atat mai mult cu cat, in 1998, Fradkov a fost la un pas de a intra in randul oligarhilor rusi, in prezent dusmanii lui Putin.

DIN VECHEA EPOCA. "Nimeni nu ar fi putut prevedea ca presedintele va face o alegere asa de stranie. Oricat de ciudat ar parea, Fradkov vine din vechea epoca, a lui Boris Eltin", a comentat pentru France Presse politologul Andrei Piontkovski. Afirmatiile expertului rus apar in contextul in care majoritatea analistilor de la Moscova au explicat ca Putin a demis saptamana trecuta tot guvernul pentru a-si lua astfel adio de la era lui Eltin.

Gata cu surprizele

Propunerea lui Putin va merge la Duma de Stat pentru a fi supusa la vot. Nimeni nu crede ca parlamentarii rusi vor face surpriza de a respinge candidatura lui Fradkov. In ceea ce-l priveste pe Putin, acesta se va concentra de acum inainte pe alegerile prezidentiale ce vor avea loc peste doua saptamani. Cu 80% sustinere din partea populatiei, Putin va castiga mai mult ca sigur al doilea mandat la carma Rusiei.
( LAVINIA TUDORAN )

×
Subiecte în articol: externe fradkov eltin