Demisia presedintelui Germaniei, Christian Wulff, este o decizie care vine la capatul unei perioade de presiune, mai ales din partea presei. Informatiile, aparute in luna decembrie, vorbeau despre beneficii pe care fostul sef de stat le-ar fi avut in urma cu ceva timp, pe cand ocupa functia de sef al Guvernului din Saxonia Inferioara. Christian Wulff s-ar face, astfel, vinovat de incalcarea legii pentru beneficii financiare. Aceasta si in contextul in care in Germania functia de presedinte este una mai mult onorifica. Prin urmare, seful statului trebuie sa fie un reper de moralitate. Ieri, Parchetul din Hanovra a cerut ridicarea imunitatii lui Christian Wulff. Demisia a venit azi. Wulff si-a cerut scuze deja in interventiile anterioare, din urma cu o luna, din urma cu doua luni, si a recunoscut ca a comis unele greseli, dar atat. El si-a anuntat demisia azi, dupa mai bine de doua luni de presiuni din partea presei si a opozitiei. Wulff a fost acuzat, initial, de obtinerea unor credite privilegiate de la prietenii din mediul de afaceri, din perioada in care era premier al Landului Saxonia Inferioara. Ulterior, Wulff a fost nevoit sa dea explicatii si pentru tentativa de intimidare a presei, relateaz` corespondentul Radio Rom~nia Actualit`]i. El a incercat sa impiedice publicarea in ziarul Bild a informatiilor legate de aceste imprumuturi controversate. Wulff a decis sa renunte abia dupa ce Procuratura din Hanovra a anuntat ca intentioneaza sa deschida un dosar de urmarire penala pe numele sau. Procurorii au solicitat ridicarea imunitatii sefului statului, pentru a putea ancheta acuzatia de trafic de influenta si primire de foloase necuvenite. Germania are nevoie de un presedinte care sa se poata exprima fara ingradiri in problemele nationale si internationale, un presedinte in care sa aiba incredere o mare parte din populatie. "Nu mai imi sta in masura sa imi exercit mandatul asa cum trebuie. Prin urmare, il predau" - a declarat azi Wulff.
Cancelarul Angela Merkel a deplans retragerea lui Wulff si a laudat contributia acestuia la eforturile recente de modernizare si deschidere a Germaniei. Sefa Executivului de la Berlin a subliniat ca Republica Federala a fost bine reprezentata de presedintele Christian Wulff.
Faptul ca trateaza pe oricine la fel, indiferent de pozitia sa, este un punct forte al statului nostru de drept. Prin decizia de a demisiona, presedintele Wulff pune pe plan secund convingerea sa de a fi actionat corect din punct de vedere lergal si acorda prioritate indatoririlor functiei sale si serviciului in slujba oamenilor din aceasta tara.
Angela Merkel a mai anuntat ca vrea ca succesorul acestuia sa fie decis impreuna cu opozitia, dupa ce va discuta mai intai cu partenerii din coalitia de guvernamant. Aceasta intalnire la varf a membrilor coalitiei va avea loc deja maine. Dorim sa propunem un candidat comun la functia de presedinte federal - a aratat Angela Merkel. In fine, ca presedinte, Wulff a incercat, intre altele, sa contribuie la ameliorarea integrarii in societate a emigrantilor musulmani. Lui ii apartine declaratia controversata de anul trecut ca islamul ar fi devenit, intre timp, parte integranta a Germaniei. De asemenea, demisia lui Wulff deschide nu numai calea anchetarii presedintelui, ci si a reevaluarii unor chestiuni de etica politica in Germania, a functiei supreme si a modului de alegere prin electori a sefului statului.
Fostul sef de stat, Christian Wulff, era cel mai tanar presedinte al Germaniei si, pana la momentul cand a fost declansat tot acest scandal, el era privit de opinia publica ca un politician de mare viitor.