x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul haitian a demisionat

Premierul haitian a demisionat

de Redacția Jurnalul    |    12 Mar 2024   •   10:30
Premierul haitian a demisionat
Sursa foto: Hepta

Prim-ministrul haitian Ariel Henry a demisionat din funcția de șef al națiunii caraibiene, a declarat luni liderul unui organism regional, un rol neales pe care neurochirurgul în vârstă de 74 de ani îl deținea de la asasinarea, în 2021, a ultimului președinte al țării, scrie Reuters.

„Recunoaștem demisia sa odată cu înființarea consiliului prezidențial de tranziție și numirea unui prim-ministru interimar”, a declarat președintele Comunității Caraibelor (CARICOM) și președinte al Guyanei, Irfaan Ali, mulțumindu-i lui Henry pentru serviciile sale în Haiti.

Henry a călătorit în Kenya la sfârșitul lunii trecute pentru a obține conducerea unei misiuni internaționale de securitate susținute de Națiunile Unite pentru a ajuta poliția să lupte împotriva bandelor armate, dar o escaladare drastică a violenței în capitala Port-au-Prince, în timpul absenței sale, l-a lăsat blocat în teritoriul american Puerto Rico.

Ali a declarat că consiliul prezidențial va avea doi observatori și șapte membri cu drept de vot, inclusiv reprezentanți ai mai multor coaliții, ai sectorului privat, ai societății civile și un lider religios.

Consiliul a fost mandatat să numească „rapid” un prim-ministru interimar, a adăugat el, iar orice persoană care intenționează să candideze la următoarele alegeri din Haiti nu va putea participa.

Demisia lui Henry survine în timp ce liderii regionali s-au întâlnit la începutul zilei de luni în Jamaica, țară vecină, pentru a discuta cadrul unei tranziții politice, pe care SUA a cerut săptămâna trecută să fie „accelerată”, în condițiile în care bandele armate au încercat să îi răstoarne guvernul.

Liderii regionali, vorbind cu reprezentanți din diferite sectoare ale societății haitiene, au analizat posibilitatea de a înființa consiliul de tranziție menit să deschidă calea către primele alegeri din 2016.

Henry, pe care mulți haitieni îl consideră corupt, a amânat în repetate rânduri alegerile, spunând că mai întâi trebuie restabilită securitatea. Ultimele mandate ale senatorilor haitieni au expirat la începutul anului 2023.

„Știm cu toții că este nevoie de acțiuni urgente atât pe plan politic, cât și pe cel al securității”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, care a cerut crearea unui „colegiu prezidențial independent, cu o bază largă și incluzivă”. Blinken a declarat că acest consiliu va avea sarcina de a răspunde „nevoilor imediate” ale populației haitiene, de a permite desfășurarea misiunii de securitate și de a crea condițiile de securitate necesare pentru alegeri libere.

Haiti a declarat starea de urgență în această lună, deoarece ciocnirile au afectat comunicațiile și au dus la două evadări din închisori, după ce Jimmy „Barbeque” Cherizier, liderul unei alianțe de grupuri armate, a declarat că se vor uni și îl vor răsturna pe Henry.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: demisie premier haiti