Surpriza si nu prea: miscarea radicala palestiniana Hamas, care si-a propus distrugerea Israelului, a castigat alegerile palestiniene. Si va forma viitorul Guvern. Asa au decis urnele.
Miscarea radicala palestiniana Hamas a castigat alegerile legislative organizate in teritoriile palestiniene, surclasand miscarea Fatah, a presedintelui Mahmud Abbas, si urmand sa formeze viitorul Guvern. Fusese prea multa liniste in timpul scrutinului de miercuri. Seara, primele sondaje la iesirea de la urne indicau o diferenta mica, dar datatoare de sperante, in favoarea miscarii Fatah, a liderului Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas. In teritoriile palestiniene se sarbatorea victoria. Miscarea radicala Hamas, care are la activ majoritatea atentatelor antiisraeliene soldate cu sute de victime, isi proclama victoria in strada, sarbatorind cu focuri de arma trase in aer. La randul ei, miscarea Fatah, a vechii garzi din jurul liderului palestinian Yasser Arafat, decedat intre timp, si-a sarbatorit victoria pe care toate sondajele de opinie o prevedeau, chiar daca la limita. RASTURNARE. In cursul noptii insa stirile care veneau din teritorii vorbeau, chiar daca citand surse neoficiale, despre o posibila victorie Hamas. Pentru ca joi dimineata zvonurile sa devina realitate, iar procentele sa provoace stupoare. O stupoare de asteptat, daca se poate spune asta. Desi in acea regiune, democratia ramane la nivel de deziderat, votul palestinian s-a comportat ca intr-una adevarata, devenind sanctiune. Palestinienii au votat pentru a doua oara in zece ani. Au avut al doilea scrutin din istorie, de la infiintarea Autoritatii Palestiniene. Si au mers la urne, alegand intre doua rele pe cea care n-o "incercasera". SITUATIA DIN TEREN. Un sfert din populatia activa palestiniana nu are de lucru. Incet-incet, teritoriile au fost cuprinse de haos, mai ales dupa retragerea unilaterala israeliana din Gaza. Coruptia tropaie nestingherita prin teritorii, fara ca vreo masura spectaculoasa sa ii puna frana. Miscarea Hamas, dincolo de militantismul sau binecunoscut antiisraelian, a dus o abila campanie electorala, mizand pe gustul amar lasat de cei zece ani la putere ai Fatah.Citește pe Antena3.ro
REACTII SI CALCULE
|
Gruparea Hamas, al carei obiectiv declarat este distrugerea Israelului, s-a aflat, din 2000, in prim-planul revoltei palestiniene.
Responsabila de majoritatea atentatelor antiisraeliene, soldate cu sute de victime, Hamas are acum si puterea politica. Mai are nevoie si de recunoastere internationala. Sa nu uitam ca este considerata organizatie terorista atat de SUA, cat si de Uniunii Europene. De modul in care va sti sa gestioneze "integrarea" sa in politica si mai ales de relatia pe care o va avea cu Israelul depinde si izolarea sau acceptarea sa. Prima conditie este recunoasterea Israelului.
Comunitatea internationala s-a exprimat, deja, in acest sens. SUA se opun in continuare Hamas, dar raman convinse ca palestinienii vor pacea totusi. Israelul, si asa bulversat in plan intern, din cauza sanatatii premierului Ariel Sharon, a fost destul de rezervat la nivel declarativ, organizand consultari pe teme de securitate si calculand repercusiunile victoriei Hamas.
|