x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Democraţii ajung tot la mâna comuniştilor

Democraţii ajung tot la mâna comuniştilor

de Vitalie Calugareanu    |    29 Noi 2010   •   20:04
Democraţii ajung tot la mâna comuniştilor
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

140155-intact-images-bogdan-chesaru20101129113251001.jpgCriza politică ce macină de doi  ani Republica Moldova nu a fost depăşită. Alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică în R. Moldova nu au schimbat cu mult configuraţia noului Parlament de la Chişinău, atâta doar că Alianţa Moldova Noastră, care a făcut până acum parte din coaliţia de guvernare, a rămas în afara Legislativului. Conform rezultatelor prealabile anunţate de Comisia Electorală Centrală din R. Moldova, după numărarea a 95,4% din voturi, comuniştii au obţinut – 40,5% (44 mandate de deputat), PLDM – 28,7% (31 de mandate), PDM – 12,9% (15 mandate) şi PL – 9,3% (11 mandate). Pragul de accedere în Parlament este de 4%.

Aşa cum arată acum tabloul electoral, aceasta înseamnă că partidele de orientare democratică din Moldova vor ocupa în noul parlament 57 de fotolii de deputat din totalul de 101 – număr suficient pentru formarea guvernului şi alegerea preşedintelui Parlamentului, însă nu şi a şefului statului. Pentru ca şeful statului să fie ales sunt necesare 61 de voturi. Asta înseamnă că partidele care fac parte din actuala guvernare ar urma să caute voturi la comunişti.

Mai este însă o speranţă pentru o schimbare reală, care vine de la moldovenii din străinătate. Comisia Electorală Centrală a numărat până în prezent doar 95% din sufragii. Voturile nenumărate încă sunt ale cetăţenilor moldoveni de peste hotare, care se presupune că au votat în cea mai mare parte pentru necomunişti.

Este vorba de peste 64 mii de voturi, adică echivalentul a ceva mai mult de patru mandate de deputat. Exact de atât ar avea nevoie partidele democratice ca să adune 61 de voturi necesare pentru a putea alege, fără comunişti, şeful statului.

O altă cale de depăşire a crizei politice, fără comunişti, ar putea fi o reformă amplă a Constituţiei. Mai bine zis, schimbarea actualei Constituţii a Republicii Moldova, inclusiv a articolului care se referă la alegerea şefului statului în Parlament.

Până acum, doar Partidul Democrat a anunţat că s-ar putea alia cu comuniştii pentru a alege un şef de stat, dar nici împreună nu ar avea 61 de mandate necesare, ci doar 59. Prin urmare, o alianţă de stânga nu ar pune capăt crizei politice.  Teoretic şi matematic, singura alianţă care ar duce la depăşirea acestei crize prin alegerea şefului statului ar fi între PCRM şi PLDM. Prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a menţionat însă că discuţiile despre un astfel de scenariu sunt absurde.

Directorul executiv al Asociaţiei de Politică Externă de la Chişinău, Victor Chirilă, susţine că PLDM, PDM şi PL sunt sortite să meargă împreună după alegerile parlamentare de duminică. “Alegerile nu au schimbat prea mult spectrul politic din Republica Moldova. Din nou, vom avea o situaţie politică incertă. Negocierile între componentele viitorului Parlament vor fi foarte dure”, consideră Chirilă.

×
Subiecte în articol: externe alegeri moldova